Магнезият е един от най-важните минерали в тялото, необходим за

...
Магнезият е един от най-важните минерали в тялото, необходим за
Коментари Харесай

Дефицит на магнезий: Кои симптоми алармират за него?

Магнезият е един от най-важните минерали в тялото , нужен за активиране на повече от 300 ензимни реакции. Една от главните функционалности на магнезия е да основава сила. Всъщност всеки орган в тялото, от сърцето до мозъка, бъбреците и мускулите, се нуждае от магнезий, с цел да действа вярно.  

Той даже оказва помощ за поддържане на костите и зъбите здрави, тъй като е нужен за усвояването на калций, мед, цинк, калий, витамин D и други значими хранителни субстанции. 

Симптомите за ниски равнища на магнезий варират, само че най-често срещаните са тревога, нарушен сърдечен темп, високо кръвно налягане, бодърствуване и нервност. Децата, на които липсва магнезий, също имат проблеми със съня и са много хиперактивни. 

 магнезий iStock

Има и по-малко забележими признаци, които може да демонстрират, че би трябвало да увеличите приема на магнезий. Ако откриете, че жадувате за шоколад , тялото ви може да сигнализира за липса на магнезий. Черният шоколад е отличен източник на този минерал и колкото по-тъмен е, толкоз по-добре (поне 70% какао). 

Мускулните конвулсии са различен знак, че равнищата може да са ниски. Магнезият оказва помощ за разпределяне на мускулите , по тази причина по-активните хора постоянно го нанасят под формата на олио директно върху кожата, с цел да облекчат болката и спазмите. 

Друг постоянно срещан признак на магнезиев недостиг е запекът. Той е значим за червата. 

Магнезият освен оказва помощ за разпределяне на мускулите, само че също по този начин може да има мощен резултат върху нервната система . Тъй като е прочут като релаксиращ минерал, дефицитът му може да аргументи раздразнителност, безпокойствие, нервност и даже да усили вероятността от пристъпи на суматоха. Колкото по-стресирани сте, толкоз повече магнезий усвоява тялото ви.  

Имате ли проблеми със заспиването вечер или може би ви е мъчно да останете будни денем? Ниските равнища на магнезий може да са от основно значение.  

 магнезий iStock

Как да си набавим повече магнезий? 

Можете да намерите магнезий в доста ежедневни храни, изключително листните зеленчуци . Ядките също са богати на магнезий, както и пълнозърнестите храни, бобът и лещата. 

Понякога може да е мъчно да задоволите ежедневните си потребности единствено посредством хранене, изключително в случай че водите деен метод на живот. Фактори като рисков стрес, консумация на кафе, газирани питиета и алкохол могат да понижат равнищата на магнезий. 

Консумацията на храни с високо наличие на магнезий сигурно е от изгода, само че при избран метод на живот се усилва потребността на тялото от магнезий. В аптеките можете да ги откриете под формата на таблетки.  

 магнезий iStock

Приканваме ви да видите в нашата изложба кои 14 храни са богати на магнезий:
 14 богати на храни магнезий  14 богати на храни магнезий  14 богати на храни магнезий  14 богати на храни магнезий
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР