Азелаиновата киселина е естествено срещаща се киселина в зърнени култури

...
Азелаиновата киселина е естествено срещаща се киселина в зърнени култури
Коментари Харесай

Азелаинова киселина - подценяваното чудо срещу акне

Азелаиновата киселина е естествено срещаща се киселина в зърнени култури като ечемик, пшеница и ръж. Има антимикробни и противовъзпалителни свойства, което я прави ефикасна при лекуването на кожни болести като акне и розацея. Киселината може да предотврати бъдещата поява на пъпки и да почисти бактериите, които предизвикват акне, от порите ви.

Азелаиновата киселина се ползва върху кожата и се предлага под формата на гел, пяна или крем. Без рецелта можете да си закупите артикули с до 20% азелаинова киселина. Някои артикули без рецепта съдържат и по-малки количества.

Тъй като лишава известно време, с цел да подейства, азелаиновата киселина сама по себе си нормално не е първият избор на кожния лекар за лекуване на акне. От използването на азелаинова киселина има и някои странични резултати, като щипещо усещане по кожата, сухота и лющене. Продължете да четете, с цел да разберете всичко, което би трябвало да знаете за потреблението на азелаинова киселина за акне.
 Петте най-хубави съставки против акне  Петте най-хубави съставки против акне  Петте най-хубави съставки против акне  Петте най-хубави съставки против акне
Използване на азелаинова киселина за акне

Азелаиновата киселина работи посредством:
изчистване на порите ви от бактерии, които може да предизвикват раздразнение или обриви понижаване на възпалението, тъй че акнето става по-малко очевидно, по-малко алено и по-малко сопнато нежно предизвиква обмяната на клетките, тъй че кожата ви заздравява по-бързо и белезите са сведени до най-малко
Азелаиновата киселина може да се употребява под формата на гел, пяна или крем. Всички формули имат идентични съществени указания за приложимост:
Измийте засегнатата област щедро с топла вода и подсушете. Използвайте почистващ препарат или мек сапун, с цел да сте сигурни, че зоната е чиста; Измийте ръцете си преди да приложите продукта; Нанесете малко количество върху засегнатата област, разтрийте го и го оставете да се абсорбира напълно; След като продуктът изсъхне върху кожата, можете да нанесете козметика. Няма потребност да покривате или превързвате кожата си.
 акне кожа iStock

Имайте поради, че би трябвало да избягвате потреблението на адстрингенти или „ надълбоко почистващи “ препарати, до момента в който употребявате азелаинова киселина.

Някои хора може да се наложи да ползват азелаинова киселина по два пъти дневно, само че това ще варира според от инструкциите на лекаря.

Азелаинова киселина за белези от акне

Някои хора употребяват азелаин за лекуване на белези от акне в допълнение към дейните пъпки. Азелаиновата киселина предизвиква обмяната на клетките, което е метод за понижаване на появяването на тежки белези.

Освен това предотвратява това, което е известно като синтез на меланин, способността на кожата ви да създава пигменти, които могат да трансформират тена на кожата ви.

Ако сте опитвали други медикаменти за локално приложение, с цел да си помогнете с белези или петна, които постепенно зарастват, азелаиновата киселина може да ви е от изгода. Необходими са повече проучвания, с цел да се разбере за кого това лекуване работи най-добре и какъв брой дейно може да бъде.

Други приложения за азелаинова киселина

Азелаиновата киселина се употребява и за други кожни болести, като хиперпигментация, розацея и изсветляване на кожата.
 Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER Edna предлага Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER
След лекуване на акне възпалението може да докара до хиперпигментация на някои сектори от кожата ви. Азелаиновата киселина стопира популацията на обезцветените кожни кафези.

Пилотно изследване от 2011 година демонстрира, че азелаиновата киселина може да лекува акне, до момента в който по едно и също време изравнява хиперпигментацията, провокирана от акне. По-нататъшни проучвания върху цвета на кожата също демонстрират, че азелаиновата киселина е безвредна и потребна за тази цел.

Същото свойство, което прави азелаиновата киселина ефикасна за лекуване на възпалителна хиперпигментация, също по този начин ѝ разрешава да изсветли кожата, която е обезцветена от меланин. Използването на азелаинова киселина за изсветляване на кожата в неравномерни или петнисти сектори от кожата ви, дължащи се на меланин, се оказва дейно, съгласно по-старо изследване.

Азелаиновата киселина може да понижи възпалението, което също я прави дейно лекуване на признаците на розацея. Клиничните изследвания демонстрират, че гелът с азелаинова киселина може непрестанно да усъвършенства появяването на отичане и забележими кръвоносни съдове, породени от розацея.
 Коя е идеалната грижа за кожата за всяко десетилетие от живота ви  Коя е идеалната грижа за кожата за всяко десетилетие от живота ви  Коя е идеалната грижа за кожата за всяко десетилетие от живота ви  Коя е идеалната грижа за кожата за всяко десетилетие от живота ви
Азелаинова киселина, странични резултати и защитни ограничения

Азелаиновата киселина може да аргументи някои нежелани реакции, в това число: парене или мравучкане по кожата ви, лющене на кожата на мястото на приложение, сухота или зачервяване на кожата. 

По-рядко срещаните нежелани реакции включват: формиране на мехури или лющене на кожата, раздразнение и отичане, стягане или болежка в ставите, копривна тресчица и сърбеж, тресчица, затруднено дишане.

Ако получите някоя от тези нежелани реакции, спрете използването на азелаинова киселина и посетете доктор.

Винаги е значимо да носите слънцезащитни артикули, когато излизате на открито, само че това е още по-важно, когато употребявате азелаинова киселина. Тъй като тя може да изтъни кожата ви, кожата ви е по-чувствителна и податлива на увреждане от слънцето.

Азелаиновата киселина спрямо други съставки

Азелаиновата киселина не е за всеки. Ефективността на лекуването може да зависи от вашите признаци, вида на кожата ви и очакванията ви. Тъй като работи постепенно, азелаиновата киселина постоянно се предписва дружно с други форми на лекуване на акне.

Според по-стари проучвания кремът с азелаинова киселина може да бъде толкоз ефикасен, колкото бензоил пероксид и третиноин за лекуване на акне. Докато резултатите от азелаиновата киселина са сходни на тези на бензоил пероксида, тя е и по-скъпа.

Азелаиновата киселина също работи по-нежно на кожата от гликоловата киселина и салициловата киселина.

Докато тези други киселини са задоволително мощни, с цел да се употребяват независимо в химически пилинг, азелаиновата киселина не е. Това значи, че до момента в който азелаиновата киселина е по-малко евентуално да раздразни кожата ви, тя също би трябвало да се употребява постоянно и да ѝ се даде време, с цел да подейства.
 Всичко за пептидите: тайната за млада и красива кожа  Всичко за пептидите: тайната за млада и красива кожа  Всичко за пептидите: тайната за млада и красива кожа  Всичко за пептидите: тайната за млада и красива кожа
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР