Маджарово е сред 44-те общини в страната, в които има

...
Маджарово е сред 44-те общини в страната, в които има
Коментари Харесай

В Маджарово и още 43 общини има само едно училище

Маджарово е измежду 44-те общини в страната, в които има единствено едно учебно заведение. През последните години броят на тези общини се усилва. Демографската рецесия е главната, въпреки и не единствената причина за понижаване на броя на учебните заведения в общините. Това се показва в разбор на Института за пазарна икономика(вижте го ).  

Ако демографската наклонност не се обърне, скоро в България евентуално ще има общини без нито едно учебно заведение. Според данните от последното броене, в община Маджарово живеят едвам 1484 души. Коефициентът на възрастово заменяне е 35, т.г. 100 души, които излизат в пенсия биват замествани едвам от 35. 

„ Димитър Маджаров “ е предпазено и средищно учебно заведение,  в него учат деца от всички  населени места  в обезлюдяващата родопска община. Миналата година учебното заведение отпразнува своя 100- годишен празник, въпреки и малко, то разполага с съвременна образователна база. 

Наличието на учебно заведение във всяка община се счита за определящо за нейната жизненост. Причините за това са разнообразни - привикнали сме да мислим, че учебното заведение значи деца, бъдеще и вероятности, а неналичието му – застаряване, застой и липса на благоприятни условия. 

Маджарово е най- дребната община в региона.  С ликвидирането на минната индустрия, което стартира още през 80-те година на в., популацията й понижава с бързи темпове. През последните години доста изселници в Турция се връщат по родните места, с цел да изкарат старините си, само че това са възрастни хора. 

Училището в Маджарово е основано от пристигналите през 1913 година тук български бежанци от Беломорска Тракия след края на Междусъюзническата война. Въпреки тежката си орис и недоимъка, локалните хора намират средства и сили и през 1921 година построяват учебно заведение за децата си. Днес, 100 година по- късно то още съществува, макар компликациите и обезлюдаването, тъй като към момента в Маджарово има живот. 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР