Любителите астрономи наблюдаваха зашеметяваща и едновременно необичайна гледка, предизвикана от

...
Любителите астрономи наблюдаваха зашеметяваща и едновременно необичайна гледка, предизвикана от
Коментари Харесай

Много необичайна гледка беше наблюдавана днес

Любителите астрономи следиха зашеметяваща и по едно и също време необикновена панорама, провокирана от цялостното лунно затъмнение – супер кървава луна. Малко след 3:30 часа по Гринуич (6:30 ч. бълг. време) в понеделник, гледано от Англия, за няколко минути нашата планета беше ситуирана непосредствено сред Слънцето и Луната.

През това време спътникът попадна изцяло в сянката на Земята и краткотрайно го оцвети в тъмночервено. Цветът се получава от слънчевата светлина, преминаваща през земната атмосфера и попадаща върху засенчената повърхнина на Луната.

Затъмнението съответства с още едно събитие - супер Луна. Тя е в най-близката си точка до Земята в своята орбита и по този начин наподобява по-голяма от нормално.

" Майското затъмнение тази година се следи отчасти и от нашата страна. От България видяхме единствено началните частични етапи на явлението ", сподели за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките.

В Европа затъмнението беше очевидно единствено за малко време, откакто Луната стартира да залязва. Но в Северна и Южна Америка съумяха да се насладят на същински лунен театър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР