Лятото на 1890 г. Маргьорит Гаше намира повод да излезе

...
Лятото на 1890 г. Маргьорит Гаше намира повод да излезе
Коментари Харесай

Вълнуващата история за Маргьорит и Ван Гог

Лятото на 1890 година Маргьорит Гаше намира мотив да излезе от вкъщи си и се запътва към гарата. И ето го и него - с бяла риза, разкопчана жилетка и широкопола сламена шапка. От влака слиза Винсент ван Гог. Художникът идва в Овер сюр Оаз - идилично френско селце, което от епохи притегля парижките актьори. Тук е израснала и 21-годишната Маргьорит Гаше, която се грижи за татко си и брат си. Тук Ван Гог ще прекара последното лято от живота си, оставяйки се на грижите на доктор Гаше - хомеопат, фен художник и колекционер. През тези месеци Ван Гог ще нарисува над 70 картини, две от тях са портрети на Маргьорит. Той обаче не подозира, че освен ще улови облика й в картините си, само че ще плени и сърцето й. За това споделя " Последната картина на Ван Гог " от Алисън Ричман, която ИК " Хермес " издава в превод на Дори Габровска.

Три любопитни обстоятелството за книгата:

1. Маргьорит Гаше е действително съществувала персона. През 1890 година Ван Гог прекарва 3 месеца в дома на доктор Пол Гаше, където се среща и сприятелява с децата му Маргьорит и Пол.

2. Почитателите на шпионските трилъри знаят, че Габриел Алон - известният воин от книгите на Даниъл Силва, е освен разузнавач, само че и умел реставратор. В романа си " Пратеникът " писателят споделя за последните дни на Ван Гог в Овер сюр Оаз и картината " Маргьорит Гаше пред тоалетката си ", която в реалност не съществува.

3. Писмо, което Винсент ван Гог написа в последната седмица преди гибелта си, въодушевява " Да обичаш Винсент " - първия в историята на киното пълнометражен филм, сбъднат посредством анимиране на картини. В него над 62 000 маслени рисунки оживяват на екрана, с цел да опишат историята за живота и гибелта на Винсент ван Гог. Филмът е озвучен от известни артисти, определени съгласно приликата си с персонажите от картините.

И през днешния ден бихме могли да проследим стъпките на Ван Гог в Овер сюр Оаз, на 30 км от Париж. Къщата на доктор Гаше е превърната в музей, в който, с изключение на картини на Ван Гог, може да се видят и произведения на Писаро, Сезан, Реноар и други Запазена е и странноприемницата, която става очевидец на последните мигове на създателя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР