Лято. Слънце. Приказно време. Само да не ти се налага

...
Лято. Слънце. Приказно време. Само да не ти се налага
Коментари Харесай

Фотосоларните очила: как работят?

Лято. Слънце. Приказно време. Само да не ти се постанова постоянно да излизаш на открито и отново да влизаш: постави слънчевите очила, махни слънчевите очила. Спасението е едно – фотосоларни стъкла. На мрачно са светли, на слънце се затъмняват. Как обаче става това?

Самооцветяващите се стъкла на очила са откритие на Стенли Доналд Стууки и Уилям Армистед от американската компания за стъкло и керамика Corning. През 1964 година те патентоват фотохромната леща. Фотохромни  (светлинно оцветяващи се) в действителност е точното наименование на тези стъкла. В биологията фототропизъм се назовава придвижването на растенията, породено от светлинни дразнители. 

Фотохромните очила провокират при започване на съществуването си същинско учудване, когато потъмняват и след това изсветляват напълно сами.  Стъклата на процедура реагират на невидимата ултравиолетова част от слънчевата светлина (с дължина на вълната 300-400 нанометра). Светлочувствителната субстанция в стъклата – това са сребърни соли, и по-точно съединения на среброто с халогени – сребърен хлорид (AgCl), сребърен бромид (AgBr), сребърен флуорид (AgF), сребърен йодид (AgJ).  Когато ултравиолетовата светлина попадне върху тях, разгражда молекулите, при което сребърните йони се трансформират в неутрални сребърни атоми (Ag), защото гълтам електроните  (които са с негативен заряд) от йоните на халогените. Сребърните атоми обагрят стъклото в мрачен цвят и не пропущат светлина. Щом изчезне източникът на ултравиолетова светлина (например в помещение), се следи противоположният развой – сребърните атоми още веднъж губят електрони и стъклата стават транспарантни. sdexpeditions.com

Процесът може да се ръководи посредством концентрацията на среброто. Видът на сребърния халогенид в стъклото – като хлорид или бромид, дефинира оттенъка при потъмняването.

Това, което се случва с фотохромните стъкла, е сходно с промиването на фотоси в черно-бялата снимка. И там роля играят атомите сребро, единствено че те се фиксират в неутрално, мрачно положение, с цел да съществува фотографията дълго време, и процесът не е обратим.

Сребърните халогениди обаче не могат да се употребяват следено в очила от пластмаса. За тях са изобретени нови оцветяващи вещества - затъмняването става не с минерални сребърни халогениди, а с органични съединения.  И те се трансформират от провокирана от ултравиолетовите лъчи тъмна форма в транспарантна съществена форма.

Друга фототропна субстанция, наречена в резюме HABI,  показа Хиро Абе от университета „ Гакуин ” край Токио.  При нея процесът на оцветяване на стъклата до тъмносиньо трае едвам 30 милисекунди, а противоположният – до транспарантно, е незабавен, протича сега, в който изчезва източникът на ултравиолетовата светлина.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР