Лятно време потокът на мигранти рязко се увеличава. Ще наблюдаваме

...
Лятно време потокът на мигранти рязко се увеличава. Ще наблюдаваме
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Задържаме незаконни мигранти, а след това те просто си тръгват

Лятно време потокът на мигранти внезапно се усилва. Ще следим дали ще създадем връх този година, тъй като първичните данни посочваха, че има спад по отношение на 2022 година, само че последните залавяния в границите на 4-5 дни демонстрират друго. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Тихомир Безлов - основен специалист стратегия " Сигурност " в Центъра за проучване на демокрацията.

" Има разнообразни аспекти на тематиката на противозаконна миграция и надлежно държанието на българските служби и институции. Най-важното, което би трябвало да се знае е, че откакто противозаконните мигранти бъдат хванати, водят ги първо в Дирекция " Миграция “, записват ги, взимат им биометрия, по-късно ги водят в центровете на Държавната организация за бежанците и от този миг нататък сред четири-пет дни и две седмици тези хора напущат още веднъж центровете. Това се случва, тъй като центровете са от свободен вид и може свободно да се напуща. И в случай че погледнете данните за предходната година, да кажем от към 20 000 противозаконни мигранти, които са подали молба за статут, почти 16 000 от молбите са прекъснати, тъй като хората просто ги няма към този момент в България. Защо се вършат старания да задържаме противозаконните мигранти, в случай че ние ги завеждаме в тези центрове, а те просто си потеглят ", разяснява специалистът.

По думите му тематиката за третирането на противозаконната миграция е европейска тематика, на Европейския съюз: " Миналата година България и Румъния получиха несъгласие от Австрия и Холандия, главната причина беше, че Австрия искаше промяна в европейските правила по отношение на противозаконната миграция. И нейното изискване беше, че тя няма да отстрани ветото си, до момента в който не бъде реализирано някакво съглашение. Преди седмица имаше първите известия, че е достигната някаква рамка на такова съглашение, по какъв начин тъкмо ще се третират, какво ще се случи с Дъблинското съглашение, респективно с Шенгенското съглашение, което също на процедура не действа вследствие на тази рецесия. Едно от настояванията на Австрия беше казусът с Шенгенското съглашение – че доста страни престават да го съблюдават, тъй като се считат застрашени. В случая с Австрия беше казусът, че Германия прави граничен надзор на границата с Австрия. Така че тематиката за нови правила, нови съглашения, свързани с противозаконната миграция, са на дневен ред ", разяснява Тихомир Безлов.

Експертът акцентира, че е имало коментар и от страна на министър Калин Стоянов по отношение на новото съглашение, което поставяло България в неразбираема обстановка.

" Стоянов гласоподава " въздържал се “ на европейската среща. Проблемът с неяснотата на обстановката е, че има елементи, които не са ясни, както и по какъв начин ще се развият някои процедури. Например, страните, които не желаят да одобряват мигранти, би трябвало да заплащат на страните, които са приели, и се приказва за сума от 20 000 годишно, което би трябвало да се заплаща на мигрант ".

Безлов означи, че сега се водят извънредно комплицирани договаряния: " Част от аргументите са, че стартира смяна в настройките в Западна Европа. Едно от нещата, които се случиха –  миграцията провокира вълна от извоювани избори от десни партии, като се стартира от Италия и Швеция, Гърция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР