Луковмарш мина през центъра на София. Столичната кметица след началото

...
Луковмарш мина през центъра на София. Столичната кметица след началото
Коментари Харесай

Луковмарш в София. ГЕРБ атакува правителството за него

" Луковмарш " мина през центъра на София. Столичната кметица след началото разгласи, че приключва провеждането му. Въпреки че всички се оповестиха срещу него, " маршът " стана мотив за политически обвинявания.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/lukovmarch-bta.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />

Около началото на факелното шествие кметицата на София Йорданка Фандъкова разгласи, че приключва провеждането му. Като по закон, в такива случаи, участниците са длъжни да се разотидат. Иначе беше оповестено, че събитието ще продължи до 21 часа. Участниците се разделиха на няколко потока, като продължиха към къщата на ген. Луков на ул. " Тракия ", само че не се разотидоха, минаха през централните улици на София. Плътен полицейски кордон, доста надвишаваш техния брой ги съпътстваше.

Със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова е прекъснато провеждането на Луковмарш, заяви пресцентърът на Общината.

" Въпреки че шествие не беше в съгласие от Столична община, шефът на Столична дирекция на вътрешните работи уведоми кмета, че в региона на НДК се събират представители на уредника и техни последователи за осъществяване на декларираното мероприятие. Съгласно издадената заповед провеждането на мероприятието се приключва, а Столична дирекция на вътрешните работи би трябвало да предприеме нужните дейности, според член 13, алинея 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и обезпечаване на публичния ред, гласи още известието ", осведоми Българска телеграфна агенция.

Предните две години Луковмарш беше неразрешен от Столична община. През 2020 година имаше правосъдно решение против провеждането на шествието. Тогава вместо да има шествие в София, последователите на ген. Христо Луков се събраха на факелна гала пред дома му..М. година участниците също се отхвърлиха да преминат в шествие по софийските улици и се насочиха на групи от НДК, където се събраха, към къщата на ген. Луков на софийската ул. " Тракия ". т..е. тяхното наличие в центъра на София отново се осъществяваше под някаква форма. През август 2021 година Административен съд- град София обаче анулира възбраната, а уредниците т.г. оповестиха дни преди 12 февруари, че ще си върнат шествието. Организатор на Луковмарш е Българският народен съюз, а националистите настояват на уеб страницата си, че няма легална форма, под която да бъде спряно шествието им, с което да почетат паметта на ген. Христо Луков.

По-рано денем през днешния ден от Върховната административна прокуратура оповестиха, че сезират Столичната община и Столична дирекция на вътрешните работи да подхващат съответните ограничения, свързани с опазването на публичния ред и в отбрана на правата и здравето на жителите по време на възможното осъществяване на Луковмарш.

От прокуратурата допълниха,че задачата е запазване на публичния ред и отбрана на правата на всички жители в случаи на зародила заплаха по време на възможното осъществяване на проявата.

От ГЕРБ през днешния ден излязоха и със специфична гневна позиция, от която излиза наяве, че излиза наяве, че държавното управление е отговорно за провеждането на " Луковмарш ".

" Днес, след възбрана през две поредни години, позорът наименуван „ Луковмарш “ още веднъж поведе своето тъмно шествие в центъра на София. Този факт може да бъде избран само като неприличен декаданс и тотална деградация в битката с антисемитизма и езика на омразата от страна на държавното управление на Кирил Петков ", оповестиха оттова, макар че " Луковмарш " е реалност всяка година.

Поименно в позицията на ГЕРБ упомената и заместник-министърката на външните работи Велислава Петрова, която " следва да координира работата на способените по тематиката институции, не предприе безусловно никакви дейности, нито изрази ясна позиция какви ограничения ще вземе страната, с цел да продължи положителната процедура на държавното управление Борисов, позорното за България събитие наречено „ Луковмарш “ да бъде още веднъж осутено ".



От Външното министерство излязоха с реакция, в която жигосаха прояви като " Луковмарш ":

" Министерството на външните работи показва цялостна съпричастност с напъните на разнообразни институции за попречване и през 2022 година на така наречен Луков марш. Улиците на българската столица би трябвало да останат и в бъдеще свободни от прояви, които са несъвместими с полезностите, традициите и ползите на българския народ. Антисемитизмът, расизмът, нетолерантността, дискриминирането и омразата нямат място у нас.

Прояви от рода на така наречен Луков марш вредят на образa на Република България, като я показват несправедливо в негативна светлина и отвличат вниманието от достиженията на страната ни и обичайно толерантния темперамент на нашето общество. "

Призиви срещу провеждането на шествието имаше през вчерашния ден от ГЕРБ, от Българска социалистическа партия, от Политическа партия, от Движение за права и свободи.

По традиция шествието на крайни националисти е обект на остри реакции и от непознатите дипломати, против него към този момент.

С позиция излезе към този момент посолството на Съединени американски щати.

" Посолството на Съединени американски щати в България показва цялостната си поддръжка към Министерството на външните работи на Република България, което се опълчи на провеждането на Луковмарш. Също по този начин заставаме до своите съдружници и сътрудници от дипломатическата общественост, гражданското общество и политическите партии в България, осъдили идеологията на омразата и нетолерантността, които маршът символизира. Необходимо е всички да се обединим против омразата, антисемитизма и апелите към принуждение ", се споделя в нея.



По-рано през днешния ден под мотото " Без нацисти по улиците! " и " Не на фашизма! " от градинката пред Централна баня в столицата потегли контра шествие - против Луковмарш.

Според участниците в митинга събития като Луковмарш са засегнатост за хората и изрично се оповестиха против шовинизма, хомофобията, расизма и сексизма.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР