Луиз Инасиу Лула да Силва официално встъпи в длъжност като

...
Луиз Инасиу Лула да Силва официално встъпи в длъжност като
Коментари Харесай

Лула да Силва пое управлението на Бразилия след месеци на напрежение

Луиз Инасиу Лула да Силва публично встъпи в служба като президент на Бразилия за трети път - на гала, на която участваха десетки хиляди души в столицата на страната.

Лула да Силва съумя да победи Жаир Болсонаро на изборите през октомври 2022 година, които бяха последвани от вълна на политически безредици и предотвратен опит за бомбен атентат.
На 12 декември десетки поддръжници на Болсонаро пробваха да щурмуват полицията в град Бразилия и опожариха няколко коли и рейсове.На Коледа беше задържан 54-годишен мъж, който е признал, че е сглобил бомба, открита в цистерна за летището на столицата. Мъжът е деен покровител на Болсонаро и е прекарал повече от месец в лагер на съидейниците си пред щаба на армията.Самият Жаир Болсонаро отхвърли да участва на церемонията по инаугурацията на Лула да Силва.
Завръщането му на власт е кулминационна точка на исторически интервал, в който новият президент прекара близо 2 години в пандиза. Впоследствие присъдата му беше анулирана като противозаконна от Върховния съд, което отвори пътя му назад към политиката.

" Посланието ни към Бразилия е за вяра и възобновяване. Голямата структура на правата, суверенитета и развиването, която тази нация построи, беше систематично унищожавана в последните години. За да я издигнем още веднъж, ще би трябвало да насочим всички свои старания ", сподели той пред присъстващите.

Лула да Силва беше поканил представители на разнообразни етнически и обществени групи на церемонията по встъпване в служба.

Интересното беше, че президентът водеше със себе си и уличното куче на име Резистенция ( " Издръжливост " ), което става известно, до момента в който той е в пандиза.

Животното се появява през 2018 година в протестния лагер на съидейниците на Лула пред пандиза в Куритиба. Демонстрантите стартират да се грижат за него, като му дават и символичното ново име. Откакто Лула излезе на независимост Резистенция постоянно се появява на фотоси със фамилията му. Съпругата на президента Жанжа Лула да Силва възнамерява да употребява кучето и за акциите си за отбрана на правата на животните в позицията си на първа дама.

Сега Резистенция ще живее в президентския замък в Бразилия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР