Лозари от Видин, Враца, Монтана и Лом излязоха на голям

...
Лозари от Видин, Враца, Монтана и Лом излязоха на голям
Коментари Харесай

Лозари блокираха магистрала с искане за повече субсидии

Лозари от Видин, Враца, Монтана и Лом излязоха на огромен митинг тази заран и блокираха основен път Е-79 край Монтана, предава Нова телевизия. Те са недоволни от неналичието на финансово подкрепяне в бранша. Те настояват за спешна актуализация на бюджета до края на годината, като бъдат отделени 60 милиона лв. за сектора, както и за равнене на дотациите на българските лозари с тези от останалите страни от Европейски Съюз.

България е последна в Евросъюза по субсидиране на лозарството с под 14 евро на декар годишно. В останалите страни дотациите доближават до 200-300 евро на декар годишно, пресмятат от Националното съдружие на българските лозари и показват, че задачата е ръководещите да извърнат внимание на лозарския бранш у нас, който през последните години претърпява един от най-тежките си интервали. 

" За да можем да сме конкурентни на сътрудниците от Европа. Ние сме с най-ниски дотации в цяла Европа - 13.5 евро на декар. В Европа взима сред 200-500 евро на декар. Ние изнемогваме и десетки хиляди декари лозя се изкореняват всяка година. Дори сега има капиталова стратегия, тя е единствено за вложения. Държавата ни дава, само че след това с какви пари да ги гледаме. Да не приказваме за казуса с пазара. Това идва от некадърното ръководство на бранша ", споделя Калин Йорданов.

Лозарите показаха, че цената гроздето не е мърдала от години. Те разясняват, че тя е колкото тази на слънчогледа. Но при развъждането на гроздето се постанова ръчен труд, обработка, препарати.

" Обичаме си продукцията, само че доста ни е дотегнало ", съобщи протестиращ, който изхвърли продукцията си на пътя.

На място дойде шефът на Изпълнителната организация по лозята и виното - Красимир Коев, който ги предложения на диалог. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР