Логистичен гигант като американската UPS e следващата голяма компания, която

...
Логистичен гигант като американската UPS e следващата голяма компания, която
Коментари Харесай

Не са само технологичните гиганти. И UPS - един от лидерите в логистиката, обяви мащабни съкращения

Логистичен колос като американската UPS e идната огромна компания, която прибягва до съществени съкращения на личния състав, след вълната от уволнения в софтуерния бранш. Очаква се компанията да се раздели с 12 000 чиновници в света, като това е 2,5% от работната ѝ мощ. Става въпрос най-вече за фрагменти от мениджърския състав.

Съкращенията, оповестени от UPS, идват „ след сложната 2023 година “, в която беше регистриран спад в продажбите и облагите. Очакванията са новата рестриктивна политика да понижи разноските на компанията с 1 милиард $ за тази година.

Според компанията недобрата минала година отразява икономическото закъснение в Европа и елементи от Азия, както и проблемите на компанията в Съединени американски щати, където чиновници на UPS заплашиха със стачки, а част от клиентите са пренасочили пратките си към конкурентни компании.

Основната част от съкратените позиции ще бъдат измежду мениджърския състав, който наброява 85 хиляди души, изясняват от управлението на UPS.

„ Това е смяна в метода, по който работим “, споделя финансовият шеф на компанията Браян Нюман.

В устрема си да стане по-ефектива, компанията влага от ден на ден в технологии с изкуствен интелект и се надява в идващите години да увеличи продуктивността на компанията.

„ Технологиите се трансформираха толкоз доста през миналата година, когато приказваме за генеративния AI и приложенията му в нашия бизнес. Наистина се вълнувам за смяната, “ споделя основният изпълнителен шеф на UPS Карол Томе, представена от английската BBC.

Мащабната смяна в една от най-големите международни логистични компании идва на фона на продължаващите съкращенията в софтуерния бранш, където фирмите също афишират за приоритет вложенията в AI.

PayPal е следващата от сектора, която разгласи съкращения на 2500 работни места. Това съставляват към 9% от чиновниците на компанията за онлайн заплащания, откакто предходната година също понижи личния състав.

Решението е взето, с цел да бъде компанията „ вярно оразмерена “, изяснява изпълнителният шеф Алекс Крис.

Служителите, които ще бъдат освободени, ще получат вести до края на седмицата.

Компанията, пионер в цифровите заплащания, се сблъсква с все по-силна конкуренция, в това число от Apple.

Сега PayPal e насочила напъните си към нови артикули, задвижвани от Изкуствен разсъдък, като към този момент пусна и функционалност за заплащане с един клик.

В средата на януари, откакто през 2023 година понижи чиновниците си с 6%.

Изпълнителният шеф на Гугъл Сундар Пичай, заяви, че компанията ще продължи да насочва вложенията си към предпочитани области като изкуствения разсъдък.

В началото на годината Amazon също разгласи, че освобождава стотици чиновници на подразделението си Prime Video и на екипите, които работят по стрийминг платформата Twitch.

Само от началото на януари 100 софтуерни компании са освободили близо 30 хиляди чиновници, демонстрира информация в уеб страницата layofs.fyi, които следи динамичността на работни места в софтуерния бранш.

През 2023 година международните колоси освободиха 260 хиляди души. Заради повишаването на земите, фирмите трябваше да уверят вложителите, че могат да генерират облаги, а освен да се уголемяват.

Тази година поръчките са за повече вложения в Изкуствен разсъдък.

Освен всеобщите съкращения, в последната година се следи и, като наклонността не подминава и България.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР