Лицевото разпознаване застрашава основни човешки права, казват от Съвета на

...
Лицевото разпознаване застрашава основни човешки права, казват от Съвета на
Коментари Харесай

Разпознаване на лица: необходимо е строго регулиране


Лицевото различаване заплашва съществени човешки права, споделят от Съвета на Европа
(снимка: CC0 Public Domain)

Съветът на Европа приканва за строги правила, които да предотвратят забележителните опасности за неприкосновеността на персоналния живот и отбраната на данните, подбудени от все по-широкото потребление на технологии за различаване на лица. Освен това някои приложения в тази област би трябвало да бъдат изцяло неразрешени, с цел да се избегне дискриминация.

В нов набор от, адресирани до държавни управления, законодатели и компании, 47-членната организация за отбрана на правата на индивида предлага да бъде неразрешено потреблението на различаване на лица с единствената цел да дефинира цвета на кожата на индивида, религиозната или друга религия, пол, породист или етнически генезис, възраст, здравословен или обществен статус.

Тази възбрана би трябвало да се ползва и за технологии за „ влияние върху разпознаването ” – които могат да разпознават страстите и да се употребяват за разкриване на личностни черти, усеща, положение на психологичното здраве или равнище на ангажираност на служащите – защото те съставляват значими опасности в области като претовареност, достъп до обезпечаване и обучение.

„ В най-хубавия случай разпознаването на лица може да бъде комфортно, като ни оказва помощ да се ориентираме в трудностите в нашето всекидневие. В най-лошия случай това заплашва нашите, в това число неприкосновеността на персоналния живот, равното отнасяне и недискриминацията, овластяване на държавните органи и други да следят и управляват значими аспекти от живота ни – постоянно без наше познание или единодушие ”, сподели генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.
още по тематиката
Но неприятният сюжет може да бъде спрян. Насоките на Съвета на Европа подсигуряват отбраната на персоналното достолепие на хората, правата на индивида и главните свободи, в това число сигурността на техните персонални данни, добавя Бурич.

Необходим е либерален спор по отношение на потреблението на различаване на лица онлайн на публични места и в учебните заведения, в светлината на тяхната натрапчивост, а евентуално и мораториум в очакване на спомагателен разбор.

Използването на секрети технологии за различаване на лица от правоприлагащите органи би било задоволително единствено в случай че е строго належащо и съразмерно, с цел да се предотвратят непосредствени и основни опасности за публичната сигурност, които са авансово документирани, акцентират от Съвета на Европа по отношение на насоките, оповестени по-рано тази седмица.

Компаниите не би трябвало да имат право да употребяват различаване на лица в неконтролирана среда, като търговски центрове, за маркетингови или частни цели за сигурност.

Насоките са създадени от Консултативния комитет на Конвенцията на Съвета на Европа за отбрана на лицата във връзка с автоматизираната обработка на персонални данни, който сплотява специалисти, представляващи 55-те държави-страни по конвенцията, както и 20 държави-наблюдатели.

Конвенцията, първият по рода си наложителен интернационален контракт, ориентиран към нуждата от, беше открита за сключване в Страсбург преди четиридесет години – на 28 януари 1981 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР