Лицата и компаниите в ЕС ще получат по-големи гаранции за

...
Лицата и компаниите в ЕС ще получат по-големи гаранции за
Коментари Харесай

ЕС догори с ИТ гигантите правила за трансфер на лични данни 


Лицата и фирмите в Европейски Съюз ще получат по-големи гаранции за персоналните си данни 
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският парламент и представители на страните-членки на Европейски Съюз реализираха съглашение по отношение на наредбите, уреждащи прехвърлянето на персонални и корпоративни данни отвън Европейски Съюз от софтуерни колоси и други компании, както и гаранции, че управляващите в страни отвън Европейски Съюз нямат достъп до тях.  

Миналата година Европейската комисия предложи план на Закон за данните (Data Act). Документът разказва правилата за контролиране на циркулацията на данни, генерирани от смарт устройства, коли и потребителски уреди. Законът е част от пакет, ориентиран към ограничение на пълномощията на американските софтуерни колоси.  
още по темата
Загрижеността на Европейски Съюз по въпроса се ускори през 2013 година, когато някогашният офицер от американското разузнаване Едуард Сноудън изнесе данни за програмата на държавното управление на Съединени американски щати за всеобщо наблюдаване, напомня Ройтерс. 

Според законопроекта, лицата и фирмите ще могат да ръководят своите данни, генерирани от смарт устройства и машини – да ги копират или трансферират сред платформи. Потребителите и фирмите получават правото да дефинират какво е разрешено да се прави с тази информация. 

Законопроектът опростява процеса на прекосяване към други снабдители на услуги за обработка на данни, вкарва ограничения за отбрана против противозаконното прекачване на данни от доставчиците и планува създаване на стандарти за оперативна съгласуемост при потреблението им от разнообразни субекти. 

Европейските производители припомнят за нуждата от ограничение на прехвърлянето на данни към трети страни, като част от стратегиите за следпродажбено обслужване на съоръжение. Siemens и SAP показаха опасения, че може да има приключване на данни, свързани с търговски секрети. 

Този аспект също е отразен в законопроекта: притежателите на данни могат да отхвърлят претенции при изключителни условия, в случай че техният трансфер може да докара до „ съществени и непоправими стопански загуби “ и да подкопае икономическата жизненост на субектите. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР