Липсва визия и желание за промяна в сектор Здравеопазване“. Коронакризата

...
Липсва визия и желание за промяна в сектор Здравеопазване“. Коронакризата
Коментари Харесай

Д-р Севдалин Куцаров: Липсва визия и желание за промяна в сектор „Здравеопазване“

Липсва визия и предпочитание за смяна в бранш „ Здравеопазване “. Коронакризата даде опция на доста хора да видят проблемите в опазването на здравето. Те са толкоз очевидни, че е пристигнало времето всеки да каже, че би трябвало нещо да се промени. Това съобщи доктор Севдалин Куцаров член на Изпълнителния съвет на Политическа партия „ Републиканци за България “ и координатор на бранш „ Здравеопзване “ в предаването „ Делници “ по телевизия „ Евроком “. „ В последните 15 години здравната промяна спря, съвсем нищо не се прави.
Повече от нещата, които се правят са от ден на ден и повече наливане на пари. Като резултат всички се опираме на здравната система, от която не получаваме това, което желаеме “, сподели доктор Куцаров.

„ Нашата цел е тъкмо тази - да има консенсус сред политическите партии какво тъкмо би трябвало да се извърши по отношение на липса на визията за развиването на опазването на здравето и належащите проблеми. Тази система е доста консервативна и в нея доста деликатно би трябвало да се откри посоката, в която да се върви. Всяко нещо направено в този момент дава резултат във времето “, уверен е той.

„ Трябва да има консенсус за посоката, в която да се движи здравната система “, безапелационен е координаторът.

По думите му има неща, които би трябвало да се свършат незабавно, а други да се начертаят като пътна карта - стъпки, по които би трябвало да се върви.

Друг проблем, който уточни е в разходването на парите за опазване на здравето и техния надзор.

„ Има неща, които незабавно би трябвало да бъдат стартирани. Едно от тях е демонополизацията на Здравната каса. Това е извънредно значимо, тъй като опазването на здравето ни е върнато доста години обратно. При демонополизацията парите няма по какъв начин да станат повече, само че разходването ще бъде по друг метод. Контролът, който сега се прави от Касата за разходването е по документи. Липсата на присъединяване на пациента, който е главният консуматор на здравната услуга. Той няма право на никакъв избор. Навлизането на спомагателни фондове биха дали опция да се ангажират и лечебните заведения с даването на дейно опазване на здравето. Това би дало конкуренция на този пазар, която е извънредно нужна “, добави Севдалин Куцаров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР