Липсва ви малък, сладък приятел, който винаги да е до

...
Липсва ви малък, сладък приятел, който винаги да е до
Коментари Харесай

Зайче, котка или куче - как да изберем?

Липсва ви дребен, сладостен другар, който постоянно да е до вас и да ви обича безмълвно – или най-малко съвсем безмълвно? Да заспива в скута ви и да се радва постоянно, когато се приберете у дома?

Значи, време е пристигнало да си вземете домакински любим! Какъв обаче да е той? Все по-често виждаме хора, които имат у дома по-екзотични домашни любимци, като фретки, дребни прасенца или зайчета... Други обаче си остават традиционалисти и залагат на нормалното – куче или котка. Ето няколко съвета по какъв начин да се ориентирате какъв вид домакински любим ще ви подхожда на метода на живот и опциите.

Зайче – пухкавият другар, който има омайни, кадифени уши и като че ли е основан единствено за гушкане, е също по този начин малко смрадлив и се нуждае от характерни грижи. Ако в никакъв случай не сте се грижили за заек и нямате баби и дядовци на село, където да сте прекарвали цели лета като деца, по-добре се откажете от заека или най-малко добре се подгответе за потребностите му. Зайчетата са в действителност страхотни и доста умилителни, само че си желаят особено отношение, специфична храна, разчистване и някои други неща, като пространно място за живеене – клетка или някакъв по-голям аквариум, поилка, хранилка и тоалетна.

 домакински любим сладко животинче куче котка заек Istock

Животинките имат потребност от разресване и поддържане на хигиената, и би трябвало да бъде обезпаразитявано постоянно. Към това прибавете и обстоятелството, че би трябвало да следите за положението на зъбите и ноктите му - в случай че ви се коства, че всички тези грижи са прекалено много за вас, тогава помислете за нещо по-традиционно.

Котето е страховит вид за домакински любим – първо, котките в действителност се привързват към къщата и си стоят в нея до края на живота си. Второ – не се нуждаят от кой знае какво образование, с цел да се впишат в метода ви на живот. Здравето им се поддържа относително елементарно – хубава храна, следене на тежестта, ваксина, обезпаразитяване и кастрация – това са нужните грижи, с цел да е котаракът или котката щастлива и удовлетворена. Освен това не се нуждаят от разходки, което си е огромен плюс!

 домакински любим сладко животинче куче котка заек Istock

Куче – класика в жанра, която обаче идва с някои условности. Ако да вземем за пример не обичате да ставате рано и не сте изключително влюбени в дългите разходки, тогава си вземете някаква дребна порода куче, което може да си прави физиологичните потребности в банята и няма да ви се разсърди (нито ще му се отрази зле здравословно), в случай че не търчите безкрайни километри дневно, с цел да го поддържате в дейна форма. Кучето се потребност от дресировка, изключително огромните и буйни породи. Храната също е фактор – не може просто да му сготвите ориз с гъби или да му дадете сухар. То, както и котката, има потребност от лична, особено основана храна, която дава отговор на физическите му характерности.

И не на последно място – обезпаразитяване. Кучетата излизат на открито и там се сблъскват с редица паразити и инсекти, които могат да донесат разнообразни болести при едно вероятно захапване.

 домакински любим сладко животинче куче котка заек Istock

Дълг на всеки собственик е да се погрижи кучето му да е оптимално защитено от сходни ухапвания и ужилвания, като изборът за това е огромен. Препаратите, които се мажат на кожата чрез пипета (като Advantix ), са доста желан вид за отбрана, единствено не би трябвало да забравяте да нанасяте препарата на всеки 4 седмици.

Репелентните каишки (по сходство на Foresto ) пък са сполучлив вид и за котки, тъй като защищават ефикасно против бълхи и кърлежи, а при кучетата, при положение на някакво страишно настъпление от кърлежи, могат да бъдат комбинирани и с препарат, поставян с пипета, за оптимално покритие и отбрана. Във всички случаи, и двата типа артикули са добър избор сами по себе си. Имайте поради, че и кучетата, и котките са целогодишно застрашени от бълхи, кърлежи и други инсекти, а пък те са преносители на редица заболявания, от които е по-добре и вие, и животното да стоите далеко.

 домакински любим сладко животинче куче котка заек Istock

Ако в този момент към този момент имате повече изясненост какъв приятел бихте предпочели, тъй че да пасва на метода ви на живот и опциите да го отглеждате, значи е време просто да извършите изследване и от кое място да се сдобиете с него. Не забравяйте – незаконните развъдници и магазините за животни не са най-хубавия вид. Бъдете благородни – проверете дали в някой подслон не ви чака точно вашият най-хубав другар!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР