Лимоните, джинджифилът и чесънът не влияят на имунната система. Най-добре

...
Лимоните, джинджифилът и чесънът не влияят на имунната система. Най-добре
Коментари Харесай

Шокиращо твърдение за чесъна, джинджифила и лимоните

Лимоните, джинджифилът и чесънът не въздействат на имунната система. Най-добре за подсилване на имунитета е да се води здравословен метод на живот.

Това твърди съветският алерголог-имунолог доктор Елена Василева.

Още за простудните болести и ролята на имунитета вижте в изявлението с доктор Василева, оповестено от уеб страницата Zdrave.to.

- Д-р Василева, някои хора постоянно боледуват, а други се простудяват един път на три години. Свързано ли е това с положителния или неприятния имунитет?

- В медицината няма такива понятия като неприятен или измършавял имунитет. Медиците употребяват термина имунодефицит. Това е положение, което се демонстрира с нечести вирусни инфекции. Именно по тази причина, когато болните се обръщат за консултация с недоволства за чести простудни болести, медиците по принцип, не изследват имунната система, а търсят някакви други хронични болести.

Имунната система не би трябвало да се преглежда като нещо настрана от целия организъм. Всъщност здравословният метод на живот е профилактика на хроничните болести, провокиращи чести простуди. Ако да вземем за пример, човек не пуши, лигавиците на неговите дихателни пътища не страдат и надлежно той не получава чести простудни болести. Ако човек се храни разнообразно и пълноценно, при него не поражда недостиг на желязо и микроелементи, надлежно вторично той няма податливост към чести простуди. Затова укрепването на имунитета в действителност е грижа за здравето като цяло.

Най-разпространеният образец - всеки пети или шести човек на планетата има алергичен ринит. Това е непрекъснато хронично инфектиране на носната празнина. И множеството такива хора постоянно боледуват, тъй като през възпалената лигавица по-лесно проникват вируси, в резултат на което тези хората се заразяват по-леко. И други хронични болести на УНГ-органите могат да предизвикат чести простуди.

- Полезно ли е за построяването на имунна отбрана да използваме лимони и джинджифил да вземем за пример?

- Организмът има изгода от тези артикули от позиция на това, че те са богати на разнообразни микроелементи и витамини. Но би трябвало да знаете, че за естествената работа на имунната система е значимо също по този начин да получаваме пълноценно и микроелементи, и витамини. И най-хубавият източник са питателните артикули. Да, хубаво е да употребявате лимони и джинджифил, само че те не работят непосредствено на имунната система.

- А чесънът?

- Това се отнася и за чесъна. Той съдържа витамини от групата В, микроелементи, които като цяло са потребни за организма и за имунната система в частност. Това е индиректно, непряко влияние на имунитета. Освен това чесънът има някои противопоказания и най-много хроничните болести на стомаха. Ако човек страда от гастрит или язвена болест, би трябвало да лимитира лютивата храна, в това число и чесъна.

- Как тогава да подобрим работата на имунната система?

- Най-доброто подсилване на имунитета е здравословният метод на живот. Той включва в себе си разнообразно и пълноценно хранене, богато на зеленчуци, плодове, белтъчини, пълностоен сън, задоволително дълго престояване на пресен въздух, умерени физически натоварвания, закаляване. Всичко това укрепва имунната система.

- А по какъв начин вярно да се закаляваме?

- Ако човек се усеща добре, в случай че е здрав, може да стартира да се закалява когато и да е на годината. Това обаче би трябвало да се случва последователно, а не внезапно. И след консултация с лекуващия доктор. Той може да вземем за пример да ви позволи да си вършиме противоположен душ. Това е потребно и за децата, и за възрастните.

- Има ли някакви противопоказания за закаляването?

- Разбира се, това са хроничните болести в етап на обостряне Ако имате някакви огнища на хронични инфекции, би трябвало да ги излекувате, преди да предприемете закаляване, другояче може да получите обостряне.

- Има ли смисъл да одобряваме витаминни комплекси като профилактика на простудата?

- Да, има прочут смисъл в това. Но отново ще кажа, че главният източник на витамини и микроелементи е храната. За страдание, не всеки път получавате нужната доза витамини, нужна на организма ни от храната. Затова е добре да приемате и витамини за профилактика на честите простудни болести. Но във всички случаи първо се консултирайте с лекуващия доктор.

- А належащо ли е да одобряваме някакви витамини настрана?

- Добре прочут факт в медицината е, че дефицитът на витамин D предизвика чести простудни болести. Много хора изпитват подобен дефицит поради това, че не обитават на слънце задоволително време, или живеят в райони с малко слънцегреене. Можете да се изследвате за наличие на витамин D в кръвта и според от коцентрацията, докторът ще ви назначи нужната доза. От години и десетилетия витае един мит, касаещ витамин С, а точно, че той предотвратява заразяването с вирусни инфекции. Това не е по този начин. Към днешна дата е открито, че приемът на витамин С не въздейства на продължителността и тежестта на протичане на вирусните инфекции. Затова няма кой знае каква изгода и смисъл да го приемате настрана за профилактика.

- Какво може да навреди на имунитета?

- Всичко, което не се отнася към здравословния метод на живот, вреди на имунитета. Например тютюнопушенето. Освен това здравната просвета е открила, че хроничният стрес отслабва работата на имунната система. Когато работим прекомерно доста, а спим малко, ние не разрешаваме на организма да се възвърне както следва. Всичко това може да отслаби работата на имунната система. Много е значимо човек да обитава по-често и по-дълго на пресен въздух без значение от сезона - това е своего рода закаляване и подготовка на организма. Той се учи да реагира на дъжд, на вятър, на сняг. Ако човек прекарва малко време на пресен въздух, в случай че не се разхожда задоволително, той по-лесно ще се простудява и ще е по-уязвим пред вирусите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР