Лидерите на управляващата лява коалиция в Румъния отхвърлиха опасенията на

...
Лидерите на управляващата лява коалиция в Румъния отхвърлиха опасенията на
Коментари Харесай

Румъния отхвърли критиките на САЩ относно готвени законодателни промени

Лидерите на ръководещата лява коалиция в Румъния отхвърлиха опасенията на Съединени американски щати, че планувани промени в законодателството биха могли да отслабят напъните за гонене и наказване на корупцията по високите етажи на властта, оповестява " Асошиейтед прес ".

Председателят на Сената на Румъния Калин Попеску Търичану и ръководителят на Камарата депутатите (долната камара на румънския парламент) Ливиу Драгня обявиха в взаимно изказване, че Вашингтон " би трябвало да се довери на Народното събрание на Румъния, която се пробва да укрепи независимостта на правосъдната система ".

Държавният департамент на Съединени американски щати през вчерашния ден прикани румънския парламент да " отхвърли предложенията, които отслабват върховенството на закона и заплашват битката против корупцията ".

Румъния беше хвалена за напъните ѝ за унищожаване на корупцията по високите етажи на властта през последните години. Правителството на социалдемократите обаче в този момент желае да реформира правосъдната система по метод, който би могъл да отслаби напъните за битка с корупцията и да защищити високопоставени властници от правораздаването.

Едно от предложенията е да се попречи на президента на Румъния да му бъде разрешено да блокира назначението на основни фигури в правосъдната система, направено от държавното управление или Народното събрание, което понастоящем е основна функционалност на президентството. Критиците настояват, че предлагането ще даде прекалено много власт на Народното събрание, а президентът Клаус Йоханис съобщи, че ще употребява конституционните си пълномощия, с цел да се опълчи на проекта.

Планът на ръководещата коалиция провокира митинги, като десетки хиляди хора демонстрираха в градовете в цяла Румъния в неделя.

Драгня и Търичану нарекоха изказването на Съединени американски щати " неясно ".

И двамата са изправени пред обвързвано с корупция правосъдно гонене, и настояват, че прокурорските следствия против корупцията били политически стимулирани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР