Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са се договорили за регламент,

...
Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са се договорили за регламент,
Коментари Харесай

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС искат оставката на новото ръководство на НЗОК

Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са се договорили за правилник, по който да се избират регулаторите. Целта е да не се позволяват спорове, сходни на този по отношение на избора на подуправител на здравната каса през вчерашния ден.

Заради постигнатото единодушие по новия правилник, водачите на двете обединения ще помолят новоизбраните шеф и подуправител на НЗОК да си подадат оставките, с цел да може изборът им да мине по новия правилник.

" Заради опорочения избор на управлението на НЗОК ще отправим молба към двамата да създадат крачка обратно без това да е обвързвано с някакъв упрек към тях, с признателност за готовността им, с цел да можем да стартираме процедурата начисто по новия правилник. Всички останали назначения ще изчакат този правилник ", съобщи съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

На срещата е доказана и поддръжката към премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, както и към цялото държавно управление. Борисов удостовери, че ГЕРБ няма да желае оставката на финансовия министър Асен Василев.

" Туко що разбрахме, че последния месец имаме с над 1 милиарда събрани от Данък добавена стойност доходи. В момента дефицитът е 0,6%, в този момент отиват на среща с немското управление, с цел да търсят поддръжка за еврозоната. Доста неща за данъчните закони си говорихме градивно. И когато водим едни естествени диалози без нервност и викове от първия ред, можем да намерим консенсус по всички тематики ", сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов удостовери, че ГЕРБ ще поддържа законите по Бюджет 2024, в това число и този на НЗОК.

" След вчерашния ден, в който всички видяхме, че проявлението на мускули води до там, че всички потъваме в една говорилня, която нито е съвременна, нито е наложителна за българския парламент, тъкмо противоположното. Затова организирахме час и половина диалог - бюджетът на касата и на страната ще бъдат подкрепени. Водим с Христо Иванов диалог за конституционната промяна, той е водещ там и там ще ни би трябвало и Движение за права и свободи. Така че се договорихме по всички въпроси ", сподели Борисов.

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че за първи път от над 20 години през ноември страната събира повече налози, в сравнение с е похарчила и ще има понижение на недостига от 0,8% на 0,6%. Това, по думите на Василев, ни разрешава напълно умерено да се поберем в условието за 3% недостиг.

" Данъчните ограничения за събиране на налозите стартират да дават резултат. Събираемостта се подвига доста, тъй че сме на път да си преизпълним бюджета с по-малък недостиг от заложеното. Има ясна рамка за бюджета за следващата година, има някои неща да се договорят за данъчните закони, само че това е една постоянна основа за нашата съществена цел за следващата година - да влезем в еврозоната ", съобщи Василев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР