Лидерите на Китай и Беларус подписаха серия споразумения за укрепване

...
Лидерите на Китай и Беларус подписаха серия споразумения за укрепване
Коментари Харесай

Близки съюзници на Путин подписаха нови споразумения, какво става

Лидерите на Китай и Беларус подписаха серия съглашения за подсилване и задълбочаване на двустранните връзки, съобщи Българска национална телевизия.

Китайският президент Си Дзинпин одобри белоруския си сътрудник Александър Лукашенко в Пекин. И двамата са измежду най-близките съдружници на Русия, която води война в Украйна.
-->
В общо изказване Китай и Беларус се оповестиха за преустановяване на спора и възобновяване на районния мир.

Китай желае да укрепва доверието и съдействието с Беларус на фона на нестабилното и турбулентно интернационално състояние, съобщи китайският хазаин.

" Китай е подготвен да продължи взаимните старания с Беларус за подсилване на взаимното политическо доверие и практическото съдействие в полза на динамичното, крепко и стабилно развиване на двустранните връзки ", съобщи Си Цзинпин, президент на Китай.

Беларус осъди напрежението към Тайван, разгласи, че ще се придържа към политиката " Един Китай " и поддържа Пекин по чувствителни въпроси като Хонконг и Южнокитайско море. Срещаме се в комплицирано време, което изисква нови нетрадиционни подходи и виновни политически решения, означи гостът от Беларус.

" Те би трябвало да бъдат ориентирани на първо място към попречване на плъзгане към световна борба, в която няма да има спечелили. Наскоро вие ясно, изрично, еднопосочно и пунктуално заявихте това пред интернационалната общественост. Затова Беларус интензивно излиза с мирни оферти и поддържа напълно вашата самодейност за интернационалната сигурност ", разгласи президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Преди дни Пекин разгласи кротичък проект от 12-точки за преустановяване войната в Украйна, който беше признат скептично от Киев и Запада.

Китай и Беларус подписаха редица съглашения за съдействие в стопанската система и търговията, индустрията, земеделието, науката и технологиите, опазването на здравето, туризма и спорта, заяви китайската организация Синхуа. Сред самодейностите е основаване тази година на зона за свободна търговия и вложения.

Китай в последно време все по-силно се афишира за мир в Украйна и отхвърля да дава въоръжение на Москва, само че съгласно Вашингтон, Пекин обмисля сходна стъпка.

Лукашенко даде на Русия територията на Беларус за нахлуването в Украйна, а по-късно разреши съветски мобилизирани резервисти да се образоват в беларуски бази.

В същото време Минск твърди, че няма да се намества директно във войната, с изключение на при положение на нахлуване от Украйна, напомня Ройтерс.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР