Лидерите на Германия, Франция, Италия и Румъния се обявиха днес

...
Лидерите на Германия, Франция, Италия и Румъния се обявиха днес
Коментари Харесай

Германия, Франция, Италия и Румъния искат незабавен статут на кандидат за ЕС на Украйна

Лидерите на Германия, Франция, Италия и Румъния се оповестиха през днешния ден за това Украйна да получи " неотложно " статут на страна кандидатка за присъединение към Европейския съюз, а украинският президент Володимир Зеленски ги увери, че " Киев е подготвен да работи за това Украйна да стане пълноправна членка на Европейски Съюз ", съобщи френската осведомителна телевизия Бе Еф Ем от украинската столица.

Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон, министър-председателят на Италия Марио Драги и румънският президент Клаус Йоханис се срещнаха през днешния ден със Зеленски, с цел да засвидетелстват единството на Европа в поддръжка на Украйна в отбранителната ѝ война против експанзията на Русия и за желанието ѝ да се причисли към Европейски Съюз.

Посещението, първото за водачи на такова равнище в Киев от началото на съветското навлизане, на 24 февруари т.г., става в ден преди Европейската комисия да разгласи отговора си на молбата на Украйна за участие. Очаква се Комисията да предложи на страните членки тя да получи статут на страна кандидатка. За задачата е належащо единогласие сред 27-те страни в Европейски Съюз.

Кандидатка за подобен статут е и Молдова, която се притеснява, че също може да стане обект на съветска експанзия поради сепаратисткия проруски анклав на Приднестровието.
" Украйна е част от европейското семейство ", сподели на взаимна прессонференция на водачите Шолц, добавяйки, че " би трябвало да се направи всичко належащо за намиране на единогласие " в Европейски Съюз за двете кандидатури.Шолц беше подложен на критика в Европа и в самата Украйна за незадоволителна увереност в оказването на военна помощ на Киев и в налагането на наказания на Русия. Макрон получи рецензии поради телефонните си диалози с съветския президент Владимир Путин и апела си " да не бъде унижавана Русия ", с която на следващия ден Украйна и Европа ще би трябвало да договарят. Италиански проект за преустановяване на огъня в Украйна също не беше посрещнат въодушевено. Посещението на водачите на трите най-големи европейски страни имаше за цел да разсее подозренията към техните позиции. Макрон разгласи доставка на нови шест френски 155-милиметрови гаубици " Сезар " за Украйна, в допълнение на 12-те които Франция към този момент изпрати.в следствието на убийствата и насилието над в киевското прердградие Буча. По-рано денем посланик от френската делегация сподели пред публицисти, че Париж желае да види по какъв начин Украйна си връща завзетите от Русия територии, в това число Крим, като резултат от военна победа. Очаквайте детайлности.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР