Лидерът на сърбите в Косово и председателна партията Сръбска листаГоран

...
Лидерът на сърбите в Косово и председателна партията Сръбска листаГоран
Коментари Харесай

Сърбите напускат всички държавни институции в Косово

Лидерът на сърбите в Косово и председателна партията „ Сръбска листа ”Горан Ракич разгласи отдръпването на сърбите от всички институции на властта в Косово.

Това стана след срещата на сръбски представители от Косово в град Звечан.

„ Ние, политическите представители на сърбите от север на Косово и Метохия, след днешната среща единомислещо взехме решение...да призовем Прищина да съблюдава интернационалното право и споразуменията от Брюксел. Решихме да напуснем всички политически институции, Народното събрание, държавно управление и четири общини в северно Косово, както и да преустановим наличието и работата на сърби в правосъдните и полицейските институции в Северно Косово. Нашите решения ще бъдат в действие, до момента в който Прищина стартира да зачита интернационалното право, и по-специално, отдръпна нелегално решение за автомобилните номера и сътвори Асоциацията на сръбските общини. Въз основа на гореизложеното аз, Горан Ракич, депозирам оставка от поста министър на държавното управление ", сподели Ракич под аплодисментите на присъстващите.

След това сръбски депутати направиха изказвания за овакантяване на Народното събрание, а съдии и общински ръководители оповестиха оставките си. По същото време ръководителите на сръбската полиция смъкнаха униформите и пагоните на Косово.

Само няколко часа преди този момент в Белград се организира изключително съвещание на държавното управление, на което участва и президентът Александър Вучич. На срещата, с изключение на министрите, участваха и ръководителите на държавните предприятия.

" Не се отхвърляме от виновната политика за мир и и непоклатимост ", написа Вучич в Инстаграм след срещата. Вучич в детайли е уведомил за диалозите си със сръбските представители от Косово, които оповестиха, че ще изоставен всички институции в Косово заради последните ограничения, които бяха подхванати от премиера Албин Курти, в това число и заради отстраняването на началника на районната полиция в северната част на Косово Ненад Джурич.

След срещата с държавното управление Вучич отиде на диалог с китайския и съветския дипломат в Белград. След това той разговоря и с членовете на Светия синод на Сръбската православна черква.

Вчера Вучич заяви, че " заради създалата се обстановка анулира всички пътувания в чужбина ".

Късно нощес специфичният делегат на Европейски Съюз за връзките Белград-Прищина Мирослав Лайчак организира пръдлъжителен, петчасов диалог с Вучич. В него взе участие и сръбския министър на външните работи Ивица Дачич.

" Разговорът с Вучич бе сложен и дълъг, само че почтен. Очаквам отговорно държание от всички с цел да запази; стабилността и сигурността. Насилието би трябвало да бъде избегнато ", написа Лайчак в Туитър след срещата.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР