Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска в четвъртък финансовият министър

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска в четвъртък финансовият министър
Коментари Харесай

Имаме забележки. Борисов иска Асен Василев да обсъди проектобюджета с ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска в четвъртък финансовият министър Асен Василев да отбрани пред депутатите от партията му проектобюджета за 2023 година, ден по-рано.

Проектът на Министерството на финансите (МФ) беше оповестен във вторник вечерта и планува опазване на налозите и бюджетен недостиг от 3%, който покрива изискванията за влизане в еврозоната.

" Няма да подлагам на критика бюджета в този момент, имаме забележки по него ", сподели Борисов в коридорите на Народното събрание в четвъртък. " Според мен е редно Василев да пристигна и по някои тематики първо да ни запознае, да каже какво мисли, за какво го мисли и в случай че го вършим и го поддържаме, да знаем за какво го вършим. "

" Липсата на съдружно съглашение, механизъм, изисква първо да беседваме с [Асен Василев], в случай че могат да се отстранят забележките, да ги отстраним, и тогава дружно да понесем отговорност по този бюджет. [...] Българска социалистическа партия оповестиха, че няма да го поддържат, " Възраждане " споделиха, че ще гласоподават срещу, по тази причина става извънредно значимо да го създадем ", сподели Борисов.

Проектобюджетът на МФ не включва орязване на обществени заплащания, само че планува закъснение на заплащанията по Плана за възобновяване и резистентност. Очаква се да има закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт до 1,8% за 2023 година, като през идващите две години растежът да доближи над 3%.

Приемането на бюджет за 2023 година беше отлагано два пъти, като вместо това. Това се случи на фона на комплицираната политическа обстановка в страната и на двукратни предварителни избори - през октомври предходната година и през април.

По-рано тази година служебното държавно управление на Гълъб Донев предложи план на бюджет за 2023 година с 6.4% недостиг - над два пъти повече от изискването за влизане в еврозоната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР