Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изведнъж реши, че плочата на

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изведнъж реши, че плочата на
Коментари Харесай

Борисов поиска плочата, а след това и целият съветски паметник, да бъдат премахнати

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов внезапно реши, че плочата на Паметника на Съветската войска в София би трябвало да бъде " неотложно " отстранена. Той прикани да се подхващат дейности и за преместването на монумента, като аргументира предложенията си с продължаващата война в Украйна.

" Не може в тази експанзия, в това клане, ние да заемаме сходна позиция. Сега би трябвало да сме изрично ясни. Нека Столична община да изиска премахването на тази плоча ", упорства Борисов.

Миналата година малко след началото на съветската инвазия в Столичния общински съвет стартира самодейност за преместването на паметника по предложение на кмета на столичния регион " Средец " Трайчо Трайков. Тя обаче се провали, а Трайков упрекна болшинството в локалната администрация в безучастие по проблема. ГЕРБ обаче твърди в този момент, че ситуацията тогава била " друга ".

Позицията на Борисов евентуално е провокирана от вчерашните събития, при които, върху която е изписан надписа: " На Съветската войска освободителка от признателния български народ ". Мъжът беше арестуван от полицията, а прокуратурата стартира следствие.

Междувременно съветското посолство в София реагира с обвинявания в " богохулна постъпка ", въпреки паметникът да е на армията на отявлено атеистичния руски комунистически режим.

По думите на Борисов, дейностите не могат да се нарекат " вандалски акт ", защото става дума за " нещо толкоз вярно ", само че страната не си била свършила работата. Според него, паметникът продължава да бъде в центъра на София по виновност не на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, а поради бездействието на министерството на културата и регионалния шеф на София.

Съветският монумент постоянно е обект на похищения в символ на митинг против съветското въздействие в България. Той на няколко пъти беше заливан с багра, а към демонтажа му непрекъснато има разногласия, които все още не са довели до съответни дейности.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР