Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е разочарован от действията на

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е разочарован от действията на
Коментари Харесай

Борисов е ядосан от лицемерието на ПП, но ще продължи да подкрепя с отвращение сглобката

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е отчаян от дейностите на Политическа партия по места, заиграванията им с другите политически сили против ГЕРБ и по тази причина ще взема решение в сряда по какъв начин партията му ще продължи да поддържа държавното управление на Николай Денков.

Той посочи, че до тогава ще изиска информация от структурите по места " какво са сътворили по места " сътрудниците в ръководството " Продължаваме промяната - Демократична България ", като цялата информация ще се разиска на национално заседание на ГЕРБ.

 

По всяка възможност Борисов ще упорства за подписване на съдружно съглашение, с цел да се избегат ударите под кръста сред некоалиционните сътрудници, каквито се видяха на доста места в страната по време на локалния избор.

 

Борисов си дава сметка, че няма доста ходове за овакантяване на болшинството и промяната на кабинета в този миг. Ще продължи и ще стои да чака ПП-ДБ, които носят главната отговорност за този кабинет и понасят най-голямата вреда, още четири месеца досега, в който ще пристигна момента за ротацията.

 

Единственият ход на Борисов е да продължи да нападна вербално ПП-ДБ и да поправя в деяние безумните им от време на време ходове в ръководството.

 

На снощен брифинг в Пловдив Борисов не скри гнева си, че в Банкя и редица други градове те са създали обединения с " Възраждане " и Българска социалистическа партия с единствената цел ГЕРБ да загуби. Според него единствено в Благоевград ръководената от него партия може да загуби балотаж против една партия - " Продължаваме промяната - Демократична България.

 

На всички други места против тях било обединяване сред сътрудниците в ръководството, " Възраждане " и Българска социалистическа партия, което Борисов назова " Пропутинска сглобка ".

 

Обвини Кирил Петков в двуличие

 

Борисов упрекна Кирил Петков в двуличие. " Бих се обърнал към Кирил (Петков, б.а) и неговото двуличие, където си дадох гласа за Терзиев. Накарах принудително и партията да гласоподава за него и в това време заплатиха пари да ме бият в Банкя. Пе Пе и " Възраждане " в Банкя играха против нас, а Петков желае да си приказваме за сряда, четвъртък и петък за данъчни закони и какво ли не ", изригна нощес водачът на ГЕРБ. Той изясни, че ниската изборна интензивност е тъкмо поради това двуличие, което било омръзнало на хората.

 

Критиката му към мандатоносителя " Продължаваме промяната - Демократична България " е за фрапантно нарушаване на съглашението с ГЕРБ за общо ръководство. Като най-скорошни образци уточни писмото до президента от премиера Николай Денков, с което се желае промяна на началника на Държавна организация " Национална сигурност ", без това да е в съгласие с ГЕРБ. Както и желанието на финансовия министър Асен Василев да показа на изключително съвещание на министерския съвет данъчни закони, които от ГЕРБ не били виждали.

 

Разчита на разсъдъка на Христо Иванов и Атанас Атанасов

Борисов акцентира, че за опазване на държавното управление на Денков разчита на разсъдъка на Христо Иванов и Атанас Атанасов (лидерите на " Демократична България ", б.а.).

 

" Техните гласоподаватели са умни хора. И това, което се случва тях ги санкционира, тъй като ние не сме почтени с тях. Както и с нашите хора. Пошла връзка сега ръководи страната, наречена сглобка. Или се прави една коалиция с проект, стратегия, време, място, другояче това е една мъка ", сподели водачът на ГЕРБ.

 

На въпрос какъв брой дълго може да продължи ръководството на настоящето държавно управление, Борисов отговори: " То не зависи единствено от мене. Така както се съешават на локално равнище, в случай че си създадат централна власт, може да продължи доста дълго време. Безвремието е "

 

Той уточни, че няма значение кой ще е министър председател до момента в който не се прави нещо потребно за хората. Борисов изрази вяра, че водачите на " Продължаваме промяната - Демократична България " ще създадат " същински разбор, а не прочувствен, има ли смисъл това да продължава, в случай че не се вършат положителни неща ". " Защото ние с изключение на, ДАНС, ДАНС, ДАНС, ДАНС, едно и също. А те хората чакат какво ли не по страната във всеки град ", сподели водачът на ГЕРБ.

 

Да си трансферират районната коалиция в Народното събрание

 

Според него в сегашната комплицирана обстановка може би не било неприятна концепция да има безпристрастен началник на ДАНС, излъчен от президента. " Така че всички да се опасяват, да не се подвеждат, да не притискат министри на дават поръчки за милиарди на дадени компании, не е ли по-добре по този начин ", попита Борисов.

 

Резултатите от локалните избори водачът на ГЕРБ заключи по този начин: " Двойно повече имаме от Продължаваме промяната - Демократична България " на тези избори. Това е безапелационна победа, а те са трета политическа мощ. Имаме мотив за наслада ние, само че тъгата е в това, че народът не го заслужава. Надявам се народът, след наказванията, да вземе по-твърди решения. Можеше партиите, които поддържаме сглобката да участваме в един общ блок и да броим дружно резултата. Тогава тя щеше да покаже, че сме доста по-добре от останалите. Вместо това, избраха да вършат коалиция против нас. Ами да ги трансферират в Народното събрание, по този начин е почтено по отношение на гласоподавателите ".

 

Въпреки всичко това има няколко аргументи, поради които Борисов няма да си разреши да смъкна държавното управление тази есен.

 

Приемането на бюджет за 2024 година е една от аргументите сглобката да скърца, само че да не се разпада.
 Политическите сили просто не могат да си разрешат трета поредна година да оставят страната без бюджет.

 

Втората причина да не се разпадне държавното управление е
 очакваното решение по тематиката Шенген –
 ключов приоритет за кабинета " Денков ". Тук се чакат вести през декември и уви, възможностите те да са неприятни са огромни. Евентуално раздробяване на този кабинет и ново служебно държавно управление или опит за сформиране на второ държавно управление в границите на този парламент ще докара до размиване на политическата отговорност.

 

Лоши вести може и да има по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност. Тук с изключение на чисто бюджетните усложнения – по проекта се чакат 1,4 милиарда лева през декември, които могат да не постъпят в точния момент и да отворят дупка в хазната. Може да има още по-голям удар – по линия на постигнатите договорености с миньори и енергетици за зеления преход в енергетиката. Много е показателна съвместната самодейност на ГЕРБ и Движение за права и свободи да желаят ежеседмично документално информиране на Народно събрание за хода на осъществяване на постигнатото съглашение. Тук има доста огромен риск в последна сметка
 правителството да не реализира съглашение с Брюксел.


Подобни неприятни вести ще се показват като политически провали и едва ли ГЕРБ и самият Борисов желаят да стоварят отговорността за тях върху себе си. 

 

Няма алтернатива нито за ГЕРБ, нито за Политическа партия да излязат на избори след няколко месеца. Губят властта, тъй като Румен Радев прави незабавно длъжностен кабинет. И надали могат да създадат някаква настройка по-различна от тази сега.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР