Либийският маршал Халифа Хафтар, силният човек в Източна Либия, обяви

...
Либийският маршал Халифа Хафтар, силният човек в Източна Либия, обяви
Коментари Харесай

Маршал Хафтар обяви освобождаването на либийския град Дерна от терористи


Либийският маршал Халифа Хафтар, " мощният човек " в Източна Либия, разгласи нощес по малкия екран, че град Дерна е освободен от терористи и даде обещание на жителите му " нова епоха на независимост, мир и сигурност ", съобщи Франс прес.

Преди това представител на така наречен Либийска национална войска, ръководена от Хафтар, заяви, че силите ѝ са " завладяли с взлом последния бастион на организацията Ал Каида " в центъра на града.

Дерна беше бастион на радикалните ислямисти и единственият град в Източна Либия отвън властта а маршала, отбелязва организацията. Градът беше под контрола на разнородна коалиция от ислямистки и джихадистки милиции, враждебни както на Хафтар, по този начин и на " Ислямска страна ". На 7 май маршалът разгласи началото на атака за освобождение на крайбрежния град с население от 150 000 души, обичайно леговище на джихадистите в Източна Либия.

Противник на ислямистите, Хафтар поддържа редом държавно управление, основано в Източна Либия, което оспорва властта на приетото от интернационалната общественост Правителство на националното единение, основано в Триполи.

В речта си Хафтар се похвали с " поредност съкрушителни победи " - имайки поради освобождението на Дерна и връщането на контрола над Петролния полумесец в Североизточна Либия предходната седмица. Петролните обекти бяха следени от Либийската национална войска от септември 2016 година, до момента в който на 14 юни т.г съперническа формация не нападна двата съществени терминала Рас Лануф и Сидра, откъдето либийският нефт се изнася за чужбина, напомня Франс прес.

След като седмица по-късно си върна контрола над района, Хафтар разгласи, че предава всички петролни уреди, следени от неговата " войска ", на петролната компания на паралелното държавно управление в Източна Либия. Дотогава обектите бяха ръководени от Националната петролна компания, основана в Триполи, отговаряща и за износа на нефт според резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Решението на Хафтар беше отхвърлено от редица западни страни и от Организация на обединените нации, които желаеха ръководството на петролните уреди да се върне под извънредния надзор на компанията в Триполи.

Според Хафтар обаче, приходите от петрола, получавани от управляващите в Триполи, са служили за финансиране на милиции и терористични групи, някои от които са взели участие в офанзивите против Петролния полумесец. По думите му " светът би трябвало да бъде благодарен и да благодари на бойците, които го пазят от тероризма ". " Вместо това те ни постановат оръжейно ембарго на нашите сили и си затварят очите за финансовата поддръжка и доставките на оръжие за терористите ", сподели Хафтар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР