Ли Къцян, който беше премиер на Китай в продължение на

...
Ли Къцян, който беше премиер на Китай в продължение на
Коментари Харесай

Почина бившият премиер на Китай Ли Къцян - вторият човек във властта след Си Дзинпин

Ли Къцян, който беше министър председател на Китай в продължение на 10 години, е умрял на 68-годишна възраст. Китайското държавно управление оповестява, че повода за гибелта му е сърдечен удар.

Ли Къцян беше вторият човек във властта в Пекин след Си Дзинпин, като през 2013 година е считан за евентуален съперник за поста на водач на Комунистическата партия след Ху Дзинтао и покровител на промени за отварянето на Китай към пазарен вид стопанска система.

Изборът тогава пада върху Си Дзинпин, който централизира ръководството в свои ръце и направи премиера и непрекъснатия съвет на партията второстепенни фактори.

В мандата на Ли Къцян избухна Covid-пандемията. Първите случаи на вируса бяха открити в Ухан, само че вместо държавното управление да предотврати всеобщото разпространяване на болестта, наложи цензура и забави реакцията си, до момента в който не реши да сложи многомилионния град под цялостна обсада.

Китай резервира локдауна и политиката на " Нулев Covid " чак до края на 2022, доста откакто западните страни съумяха да слагат пандемията под надзор с имунизационните си стратегии. Дългите ограничавания поразиха стопанската система на Китай, която се сви с 2,6% за едно тримесечие.

Ли Къцян беше отхвърлен предварително от съвета на Комунистическата партияпрез октомври 2022 година, по време на конгреса, на който Си Дзинпин се снабди с ексклузивен нов 5-годишен мандат като водач.

През март Ли Къцян отстъпи позицията на държавен началник на партийния секретар на Шанхай Ли Цян.

Роден през 1955 година, Ли Къцян е приключил право в Университета в Пекин и има докторска степен по стопанска система.

Като министър председател той дава обещание да усъвършенства изискванията за бизнесмените, които усилват работните места и генерират добавена стойност. Си Дзинпин обаче обръща този курс, като взема решение да сложи софтуерната промишленост и други браншове под цялостен държавен надзор.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР