Левичарите имат предимство в някои спортове – основно тези, които

...
Левичарите имат предимство в някои спортове – основно тези, които
Коментари Харесай

Предимството на левичарите в някои спортове

Левичарите имат преимущество в някои спортове – главно тези, които са относително бързи като крикета и тениса на маса, тъй като за техните съперниците, които са в огромната си част десничари, дейностите им са нехарактерни и нямат време да свикнат с тях.

 Rafael_Nadal_2011_Roland_Garros_2011-crop

Рафаел Надал, един от най-известните левичари в спорта, Източник

Изследване, оповестено в Biology Letters, обяснява, че колкото по-малко време за реакция дава един спорт, толкоз по-голямо преимущество имат хората, които играят с лява ръка, тъй като десничарите нямат направена тактика за този метод на игра.

Авторът на проучването, Флориан Лофинг от Университета Олденбърг в Германия, сортира професионалните състезатели от топ 100 на спортовете бадминтон, скуош, тенис на корт, тенис на маса и – единствено за мъжете – крикет и бейзбол по доминантна ръка в интервал от 6 години, сред 2009 и 2014.

Излиза, че повече от 30% от питчърите в бейзбола са левичари, само че единствено 13% от играчите на бадминтон и едвам 8,7% от скуошърите. При дамите: 19% от атлетките в тениса на маса и по-малко от 8% в тениса на корт и бадминтона и 8,4% в скуоша.

Когато взима поради и времето за реакция, Лофинг открива, че то е минимум в бейзбола, след това в крикета, тениса на маса, следвани от другите ракетни спортове. Тази ранглиста съответствува с класацията за спортисти левичари.

Крис Макманъс, професор по логика на психиката в Университетския лицей в Лондон, споделя за проучването: „ То демонстрира, че левичарите имат преимущество, да, само че единствено когато играта стане сложна и бърза. Това значи, че при дилетантите това преимущество няма да бъде толкоз потребно. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР