Летният туристически сезон в България се очаква да приключи с

...
Летният туристически сезон в България се очаква да приключи с
Коментари Харесай

Очакват с 50% повече туристи това лято

Летният туристически сезон в България се чака да завърши с растеж от 50 на 100 на задграничните туристи по отношение на същия интервал на предходната година, предвижда за Българска телеграфна агенция шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов. Все още не са достигнати рекордните равнища от 2019 година, когато месечно през юли и август имахме по над 2 милиона задгранични гости. Това значи, че едвам през 2024 година България може да се върне към тези нива за летния сезон за цялата страна, добави специалистът. Ръстът на визитите на българите по морските ни курорти се чака да е към 27 %.

Очакваните доходи от туризъм ще бъдат с към 7-11 на 100 повече по отношение на предишния летен сезон, като те се дължат главно на растежа на цените и в изчисленията не са включени близо 170 млн. лв., които в допълнение влязоха като поддръжка за хотелиерския отрасъл по линия на украинските бежанци за март, април май, юни, разяснява Драганов. По отношение на приходите България също не е достигнала равнищата от 2019 година, тъй като тогава общо в страната бяха влезнали 12,5 млн. задгранични туристи, а тази година се чака те да са към 10 млн., твърди Драганов.

Не се сбъднаха упованията почивките по Черноморието това лято да нарастнат с 25-30 на 100 поради забележителния растеж на цените на енергоносителите и сега се регистрира нарастване сред 7 и 11 %, разяснява Драганов. Ако предишното лято сте били със 100 лв. в джоба, тази година ще са ви нужни 111 лв., добави той.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР