Лекоатлети от 32 държави са заявили участие във всички дистанции

...
Лекоатлети от 32 държави са заявили участие във всички дистанции
Коментари Харесай

Лекоатлети от 32 държави ще участват в маратон Варна в неделя

Лекоатлети от 32 страни са декларирали присъединяване във всички дистанции на маратон Варна, който ще се организира в неделя по ново трасе, оповестиха на конференция през днешния ден уредниците. Общо записаните състезатели са над 1000.

В осмото издание на проявата най-вече участници се чака да има в всеобщия старт на 2.5 километра – над 500. Останалите дистанции са класическата – 42.195 километра, полумаратон с дължина 21 километра и 10.5 километра.

За спечелилите в обособените дистанции има обезпечен награден фонд. Победителите при мъжете и дамите в класическата отдалеченост ще получат по 1500 евро, класираните на второто място – по 1000 евро, а третите – по 500 евро.

Призьорите при мъжете и дамите в полумаратона ще получат награди от по 400 евро, 300 евро и 200 евро. Парични награди са планувани и за класираните на първите три места мъже и дами в дистанцията 10.5 километра. Победителите ще завоюват по 150 евро, а техните подгласници, класирани на второ и трето място - надлежно по 100 и 50 евро.

За първи път в историята през тази година надпреварата ще дефинира държавните първенци в тази атлетическа дисциплинираност.

През 2023 година трасето на маратона е ново и с изключение на по пешеходната зона и крайбрежната алея в града, ще минава и по сектор от пътя от Варна за курорта „ Златни пясъци “. По тази причина от 8:30 до най-късно 15:30 часа ще има ограничаване за придвижването на коли в дефинира зони, които попадат в обсега на трасето, заяви началникът на „ Охранително полиция “ към ОД на Министерство на вътрешните работи във Варна комисар Илиян Илиев. Той добави, че за защитата и реда по време на проявата ще се грижат 150 чиновници на полицията.

Стартът на надпреварата е в неделя от 9:30 часа от площад „ Независимост “ във Варна. Първи потеглят участниците в класическия маратон, след тях през пет минути ще тръгнат тези в полумаратона и най-после бягащите 10,5 километра.

Рекордите на маратона са владеене на кенийски спортисти - при мъжете Осеа Тюей (Кения) с 2:16:35 часа от 2019 година, а при дамите Джабет Наом (Кения) бяга преди две години за 2:33:08 часа.

Българска национална телевизия 3 ще излъчи надпреварата онлайн в неделя от 9:20 ч.!





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР