Лекарите в Австралия изживяха шока на живота си, когато откриха,

...
Лекарите в Австралия изживяха шока на живота си, когато откриха,
Коментари Харесай

8-сантиметров червей бе изваден жив от мозъка на жена

Лекарите в Австралия изживяха шока на живота си, когато откриха, че признаците на 64-годишна жена имат съществено необикновена причина: 8-сантиметров червей. Червеят е изваден от мозъка на дамата, жив и здрав, при хирургическа процедура, която бележи първият докладван случай на тази характерна паразитна зараза при човек.

Кръглият червей Ophidascaris robertsi произлиза от Австралия и е доста постоянно срещан паразит в нормалния си гостоприемник – килимовия питон.

 Australian carpet python 03

„ Обикновено ларвите на червея се намират в дребни бозайници и торбести животни, които след това питонът изяжда и по този начин виталният цикъл приключва в змията “, изяснява Санджая Сенанаяке, специалист по инфекциозни заболявания и съавтор на проучването, в изказване за медиите.

Освен че това е първата зараза на човек с O. robertsi, за която се оповестява в здравната литература, Сенанаяке споделя: „ Доколкото ни е известно, това е и първият случай на засягане на мозъка на който и да е тип бозайник – човек или различен. “

Жената от югоизточната част на Нов Южен Уелс е призната в болница през януари 2021 година с триседмична анамнеза за болки в корема, диария, нощно изпотяване и суха кашлица. Скенерът разкрива лезии по белите дробове, черния дроб и далака на дамата, само че по-нататъшните проучвания не демонстрират знаци за рак, зараза или автоимунно заболяване.

Лекарите заключават, че пациентката страда от еозинофилна пневмония с неразбираема етиология, и я лекували със стероиди. Три седмици по-късно обаче тя още веднъж е в болница и оттова проблемите ѝ единствено се утежняват.

През идващите 18 месеца на дамата са провеждани разнообразни лекувания, само че нищо не облекчава изцяло признаците. Към юни 2022 година тя стартира да изпитва загуба на паметта и меланхолия, по тази причина медицинският екип прави ядрено-магнитен резонанс на мозъка ѝ. Съавторът Карина Кенеди, шеф на отдела по клинична микробиология в болничното заведение в Канбера, изяснява, че този резонанс демонстрира „ атипична лезия в десния насрещен лоб на мозъка “.

И „ атипично “ е едва казано. Както твърди Сенанаяке пред „ Гардиън “, неврохирургът, претрупан с проучването на странната лезия, прави „ изобретение, което се случва един път в кариерата “, като съгласно сведенията даже изкрещява: „ О, Боже мой, няма да повярвате какво открих преди малко в мозъка на тази жена – и то живо “.

На левия панел е изобразено ЯМР изображение на мозъка с лезия; на междинния панел е показан червеят в буркан след изваждането му от мозъка; на десния панел червеят е изобразен на наследник декор.

Сега, когато към този момент знаят за нежелания клиент в мозъка на дамата, някои от другите ѝ признаци стартират да получават по-голям смисъл за медицинския екип. Те заподозират, че ларвите на червеите се намират и в други органи, в това число белите дробове и черния дроб. Тъй като този паразит в никакъв случай не е заразявал хора, нито един от тестванията не е съумял да го открие.

И по този начин, по какъв начин един червей, който нормално населява огромни змии, попада в човешкия мозък? Пациентката постоянно си е набирала специфичен тип локална трева край езерото покрай дома си, която употребила за готвене. Най-вероятното пояснение е, че инфектиран килимен питон е изхвърлил яйца на паразита посредством изпражненията си в езерото, и по този начин дамата несъзнателно се е заразила от приготвянето или яденето на зеленината.

Въпреки че до момента O. robertsi не е бил следен при човек, в други елементи на света има други типове Ophidascaris, които заразяват змии, тъй че не е изключено в бъдеще да бъдат открити още сходни случаи. Това акцентира опасността от зоонозни инфекции, които прескачат от животни на хора.

Пациентката от този случай към този момент се усеща по-добре след лекуването, макар че ще продължи да бъде следена от експерти. В изказването си Сенанаяке й отдава респект, като съобщи: „ Никога не е елементарно или желателно да бъдеш първият пациент в света за каквото и да било. Не мога да изразя задоволително възхищението си от тази жена, която прояви необикновено самообладание и храброст по време на лекуването си “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР