Лекарите от карловската болница оттеглиха оставките си след среща с

...
Лекарите от карловската болница оттеглиха оставките си след среща с
Коментари Харесай

Лекарите от Карловската болница оттеглиха оставките си

Лекарите от карловската болница отдръпнаха оставките си след среща с шефа на болничното заведение доктор Христо Пелев и пловдивския регионален шеф Дани Каназирева. Това заяви БНР.

Припомняме, за през днешния ден трябваше да отвори порти незабавен кабинет в болничното заведение, само че подадените оставки на 16 от работещите 20 лекари осуети възобновяване на този кабинет. Лекарите не са съгласни с разкриването на новия кабинет и за това желаеха всеобщо да се отдръпват .

Очаква се до 10 дни управленията на болничното заведение и на " Спешна помощ " да изготвят съглашение, с цел да се обезпечи графикът на дежурствата в новия кабинет.
 Масови оставки в болничното заведение в Карлово поради новия незабавен кабинет
Масови оставки в болничното заведение в Карлово поради новия незабавен кабинет

Предизвестия за овакантяване са подали 16 от 20-те лекари

" Нали би трябвало да го обслужваме ние този лекарски кабинет. Мислите ли, че можем да покриваме 24 часа - по едно и също време болничното заведение и по-късно пациентите, които лежат в отделенията и да тичаме нон стоп там ", разяснява доктор Дориана Маринова, педиатър в болничното заведение, която оглавява лекарската гилдия в Карлово.

Тя изясни, че дружно с сътрудниците са решили да отдръпват оставките в името на идното съглашение и очакване да се уредят противоречивите въпроси. До този миг нито един пациент не е бил оставен в " Спешна помощ " без консултация от доктор , който е в отделенията.

" Ние сме работили, само че този кабинет, почтено казано, нямаме сили да го поемем и него . Не можем да обслужваме по едно и също време отделенията, Covid - кабинета и още един спомагателен ", безапелационна е доктор Маринова.
 Медиците от Карлово отхвърлят да отдръпват оставките си
Медиците от Карлово отхвърлят да отдръпват оставките си

Те не са приели предложенията на шефа на болничното заведение

В същото време упованието на регионалния шеф Дани Каназирева е новият-стар незабавен кабинет да подсигурява обслужването на пациентите от целия район .

Решението за основаване на кабинета е взето от Областния медицинския щаб след голям брой сигнали от страна на жители, както и на Спешна помощ. Има недоволства от пациенти, че при незабавна потребност те би трябвало да търсят лекари-специалисти. Линейките от Спешна помощ се бавят и не знаят къде да насочат превозения болен.

" Съществуването на подобен кабинет е законово регламентирано, по тази причина и настоях да проработи подобен и срещнах схващане при водените диалози с шефа на болничното заведение доктор Христо Пелев и кмета на Карлово доктор Емил Кабаиванов ", съобщи Каназирева.

Тя посочи, че възобновяване на приемния кабинет е според член 19 от Закона за лечебните заведения във всяко едно лечебно заведение.

Това значи 24-часова непрекъсната здравна помощ по позволените за болничното заведение специалности при възнаграждение по Наредба №3 на здравното министерство. " Трябва да бъде изпълнена нормативната уредба ", безапелационна е доктор Ваня Манчева, шеф на Регионалната здравна ревизия.

В Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителната организация " Медицински контрол " в Министерството на здравеопазването има отчет от инспекция в болничното заведение..

Според доктор Манчева решението на Областния медицински щаб следва тази логичност и няма общо със изключителната обстановка и епидемията от ковид. Специализиран кабинет за Covid-19 в болничното заведение в Карлово към този момент има. Има и филиал на Спешната помощ .

Ще има два кабинета. В единия ще се преглеждат хора със подозрения за болест с ковид. Другият кабинет ще е за всички, които потърсят помощ. Целта е да се раздели потока, счита доктор Манчева.

Обявилите оставки лекари не са съгласни с това, че е нужен незабавен приемен кабинет в болничното заведение . Според тях той единствено ще затрудни медицинския екип и няма да докара до по-добро обслужване на пациентите, които и в този момент се обслужват от Спешния център в Карлово.

Преди подаването на лекарските оставки предходната седмица шефът на болничното заведение доктор Христо Пелев разгласи, че средства ще бъдат обезпечени. Подчерта също, че с цел да се извършва графикът на приемния кабинет, ще търси опция наряди да поемат и лекари отвън болничното заведение.

" Ако би трябвало да се подържат 24-часови наряди, са нужни 5 лекари отвън болничното заведение, по тази причина аз разгадавам на помощ от Медицински център 1 и от сътрудници от доболничната помощ, както и на сътрудници от филиала за незабавна помощ, които могат да си разрешат да сключат втори трудов контракт ", добави доктор Пелев.

При по този начин обрисувалия се спор през днешния ден той ще беседва с подалите оставки. Предстоят му и срещи с кмета, ръководителя на общинския съвет и локалната комисия по опазване на здравето. По обед се чака в Карлово да дойде и регионалният шеф Дани Каназирева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР