Лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари на Спешната

...
Лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари на Спешната
Коментари Харесай

Първа линия на протест: Акции на спешните медици в няколко града в страната

Лекари, медицински сестри, водачи на коли за спешна помощ и санитари на Спешната помощ в разнообразни градове в страната излязоха на митинг.

Причините - положението на здравната система, идната четвърта вълна от COVID-19 и разпоредбите за установяване на спомагателните хонорари на здравните чиновници.
Снимка: Ладислав Цветков
Демонстрации има в осем града у нас - София, Монтана, Пазарджик, Русе, Шумен, Добрич, Варна и Бургас.

В София митингът на здравните медици стартира от постройката на Министерството на здравеопазването, продължи по софийските улици и стигна до постройката на Президентството.

Здравните служащи упорстват спомагателните 1000 лв., които получават за работа при неподходящи условия, да им бъдат изплатени. По техни думи те не са изплащани от юни насам.

Медиците имат негодувания и против новата методология, която изисква да има потвърден Коронавирус болен и по-късно да получават своето заплащане. Протестът желае и оставката на службения здравен министър доктор Стойчо Кацаров.
Снимка: Ладислав Цветков
От здравното министерство обявиха, че новите правила за спомагателни хонорари целят заслужено възнаграждение на средствата. Ако доктор или немедицинско лице е имал 4 наряди по 7, то за отработените 28 часа той ще получи 20% от цялата сума - 200 лв., без значение от опцията единствено в едно от четирите си наряди да е имал контакт с пациент с потвърден COVID-19.

Протестът на здравните служащи на първа линия в Бургас е с акцент върху свръхнатовареността поради претъпканите с туристи курорти и увеличаващите се случаи на ковид.
Снимка: Ладислав Цветков
Те се събраха пред свободните коли за спешна помощ на пътна помощ, а с включените им сирени предизвестяват, че силите им са на привършване.

Медиците в Русе пък желаеха и санкции за подадени подправени сигнали.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР