Легитимните изследвания на качеството на морската вода, извършвани регулярно от

...
Легитимните изследвания на качеството на морската вода, извършвани регулярно от
Коментари Харесай

Няма замърсяване на водата в Приморско и Китен! Легитимните изследвания го доказаха!

Легитимните проучвания на качеството на морската вода, осъществявани регулярно от РЗИ-Бургас, на плажовете в Приморско и Китен не демонстрира рискова централизация на бактерии и микроорганизми. Резултатите от последните две инспекции на Регионалната здравна ревизия съответно на Южен плаж – Приморско, извършени на 31 юли и 14 август 2023 година, не регистрират съществуване на еширихиа коли и чревна ешерихиа коли отвън норма. От началото на август в Община Приморско няма постъпили сигнали от жители или организации за проблеми в района. По данни на медицинския център в Приморско също няма данни за нараснала заболяемост, която да се свързва с евентуално замърсяване на водата по плажовете в района.

" За нас здравето и сигурността на хората постоянно е било главен приоритет и по тази причина постоянно сме се отнасяли отговорно към тематиката с непорочност на морската вода. В същото време обаче сме безапелационни, че инспекции и разпространяване на информация е редно да се прави единствено от законни източници и при съблюдаване на всички нормативни правила и професионална нравственос. В този смисъл не можем да приемем популяризираната през последните часове информация за теоретично замърсяване на водата в региона на Приморско и Китен, тъй като няма нужните доказателства. Смятаме, че сходно държание е неточно към обществеността и основава безпричинно страхове у хората. ", съобщи кметът на Община Приморско доктор Димитър Германов.

След незабавни съвещания с РЗИ – Бургас и спомагателна инспекция на изнесената в общественото пространство информация се открива, че тя не е подкрепена с достоверни данни за употребяваната методология за взимане и проучване на пробите, липсват публични протоколи от акредитирана лаборатория, няма изясненост дали взимането на пробите е еднократно или са взети контролни проби, дали времето на събиране е съобразено с интервали на дъжд, каквито са европейските условия. Няма изясненост и за какво за провеждането и резултатите от опита не са били известени нито виновните държавни институции, нито общинската администрация.

" Всичко това компрометира достоверността на изнесената в общественото пространство информация. В същото време обаче се основават непотребни терзания у хората, а туристическият отрасъл е подложен на спомагателен напън в един нелек сезон. Подобни противоречиви практики будят надълбоко озадачение, освен тъй като не се следят в други страни, само че и тъй като не водят до резултати в интерес на българските жители и общество. ", добавя доктор Германов.

Експертите на Община Приморско ще продължат да наблюдават с нараснало внимание значимата тематика с непорочност на морската вода в района до края на сезон 2023 година, като остават в непрекъснат контакт с РЗИ – Бургас и другите виновни институции и имат подготвеност за подпомагане и незабавна реакция при положение на сигнали или проблематични индикации.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР