Легендарните съветски ядрени влакове дълго време не дават покой на

...
Легендарните съветски ядрени влакове дълго време не дават покой на
Коментари Харесай

Ето го руския ядрен влак-призрак на смъртта – кошмарът на САЩ

Легендарните руски нуклеарни влакове дълго време не дават покой на Съединените щати. Абсолютно неразличими от товарните, те кръстосват из целия Съюз на съветските социалистически републики, подготвени във всеки един миг да ударят врага, насочил оръжията си към Съветския съюз.

Повечето наземни ракети-носители през 70-те години на предишния век са добре познати на евентуалния зложелател. Съюз на съветските социалистически републики взема решение да скрие коз в ръкава си и да бъде една крачка пред вероятния съперник - за тази цел на въоръжение в Съветския съюз са признати бойни железопътни ракетни системи (БЖРК).

С развиването на системите за галактическо разузнаване става все по-трудно да се подсигурява тайната на местоположението на нуклеарните оръжия, което основава заплаха от тяхното заличаване от противников ракети при положение на широкомащабна война. Базираните в минни комплекси, да вземем за пример, са особено надеждно укрепени и затворени с многотонни „ капаци “ от бетон, които могат да устоят налягане до 100 атмосфери.

Но скриването на ракетите в мините е не изключително надеждно съгласно военните - тогава в Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати са създадени мобилни наземни ракетни комплекси (ПГРК), които са способни безшумно да навлизат в региони на бойно наблюдаване. Руснаците обаче вземат решение да не стопират дотук и слагат нуклеарни оръжия непосредствено на релсите.

Съединените щати проектират сходен ракетен трен Mobile Minuteman през 60-те години на предишния век, само че той скоро е изтеглен от употреба, защото се оказва прекомерно комплициран и безценен. За разлика от американците, Съюз на съветските социалистически републики стига до края и прави в действителност неосезаем нуклеарен трен.

Основните му преимущества са, че може елементарно да преодолее до хиляда километра дневно, а заради минималните външни разлики от цивилните влакове е съвсем невероятно да бъде засечен и разпознат на голямата територия на Съветския съюз.

Благодарение на огромното отклонение на железопътната мрежа, атомният трен може да бъде изместен до всяка точка в най-кратки периоди. По този метод, при положение на широкомащабна война и вражеска офанзива, Москва има късмет да нанесе мощен ответен удар на територията на врага, даже при цялостно заличаване на всички останали оръжейни системи.

Бойните железопътни ракетни системи се състоят от дузина вагони, три от които са пригодени за пускови установки на междуконтинентални балистични ракети. Останалите съдържат отделения за бойно ръководство и връзки, както и жилищни пространства и хранилища за гориво и храна за военните.

Поради доста огромната маса на БЖРК, част от железопътните линии са подсилени, а вагонът с пусковата установка получава осем колела, вместо общоприетите четири. В същото време специфични устройства разрешават да се разпредели натоварването на влака сред предните и задните вагони.

Ракетата с твърдо гориво RT-23UTTKh „ Молодец “ е създадена особено за нуклеарния трен. С 10 нуклеарни бойни глави тя може да удари цел на разстояние повече от 10 хиляди километра и да унищожи една не огромна европейска страна. Тази ракета, тежаща 100 тона и дълга повече от 20 метра, се намира в общоприет товарен вагон. Ако е належащо, влакът може да спре всеки миг, с цел да изстреля бойни глави. След изстрелването на междуконтинентална балистична ракета влакът съвсем незабавно напуща мястото.

По време на подготовката на плана атомният трен е подложен на разнообразни проби. При един от тях ракетния железопътен състав е подложен под ударна вълна с мощ хиляда тона тротилов еквивалент. Ракетната система почтено устоя това натоварване.

Ядрените влакове се движат през територията на Съюз на съветските социалистически републики единствено за няколко години, защото тези оръжия и в такова количество се трансформират в същински потрес за западните страни, които още през 1991 година се спогаждат със руското управление да анулира бойните патрули на БЖРК. През 1993 година е подписан договорът СНВ-2, с който Съединени американски щати реализират ликвидирането на такива комплекси. По-късно, през 2005 година, ракетните влакове са дефинитивно изтеглени от употреба, демонтирани и унищожени.

Днес има сериозна възможност нуклеарните влакове още веднъж да на работа в съветската войска. В началото на 2000-те се появява концепция този вид оръжие да се пресъздаде и да се назова " Баргузин ". Новият комплекс би трябвало да бъде външно неразграничим от елементарен товарен трен. Във вагоните би трябвало да са ситуирани три междуконтинентални балистични ракети с тридесет бойни глави с мощ 550 килотона всяка. През 2016 година новият комплекс сполучливо минава първия стадий от тестванията на ракетите.

През 2017 година се появява информация за прекъсване на работата по плана, само че съветското министерство на защитата декларира, че страната няма да се откаже от ракетните влакове. Наскоро генералният конструктор на Московския институт по топлотехника, учен на Руската академия на науките Юрий Соломонов, приказва за създаването на унифицирана ракетна система " Ярс " с опция за базиране на влакове. Всичко това допуска, че ще има нови секретни нуклеарни влакове! А може би към този момент даже са влезнали в употреба и патрулират из голямата съветска територия всявайки смут у съперниците.

Източник:

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР