Ледниците в Хиндукуш-Хималаите в Азия може да загубят до 75%

...
Ледниците в Хиндукуш-Хималаите в Азия може да загубят до 75%
Коментари Харесай

Ледниците в Хималаите може да изчезнат след век

Ледниците в Хиндукуш-Хималаите в Азия може да изгубят до 75% от размера си до края на века заради световното стопляне. Това се показва в отчет на основания в Катманду Международен център за интегрирано планинско развиване - междуправителствен теоретичен орган за района, оповестява " Ройтерс ".

Това би довело както до рискови наводнения, по този начин и до дефицит на вода за 240-те милиона души, които живеят в планинския район.

Екип от интернационалните учени откри, че топенето на лед в района, където се намират известните върхове Еверест и К2, се форсира. В интервала от 2010 година ледниците са се топяли с цели 65% по-бързо, в сравнение с през предходното десетилетие.

" Ще загубим ледниците след 100 години ", предизвести създателят на отчета Филип Уестър, академик по околната среда и помощник на МЦИПР.

Хиндукуш-Хималаите се простират на 3500 км през Афганистан, Бангладеш, Бутан, Китай, Индия, Мианмар, Непал и Пакистан.

При стопляне с 1,5 °C или с 2 °C над прединдустриалните температури, ледниците в целия район ще изгубят сред 30% и 50% от размера си до 2100 година, се отбелязва в отчета.

Къде ще е най-значителното размразяване на ледниците най-вече зависи от местоположението им. При стопляне от 3 °C - равнището, към което светът е напът при сегашните климатични политики - ледниците в Източните Хималаи, които обгръщат Непал и Бутан, ще изгубят до 75% от своя лед. При 4 °C стопляне топенето доближава до 80%.

Учените се пробват да открият по какъв начин изменението на климата визира Хиндукуш-Хималаите. За разлика от Алпите в Европа и Скалистите планини в Северна Америка, в района липсват обширни исторически данни за полеви измервания, които разкриват дали ледниците порастват, или се свиват.

" Винаги е имало известна неустановеност в Хималаите - в действителност ли се топят? ", запита Уестър.

През 2019 година Съединените щати разсекретиха шпионски сателитни фотоси на ледниците в района, датиращи от 1970 година, което даде нова научна основа.

По-нататъшният прогрес в сателитната технология през последните пет години, дружно с засилените старания на терен, потвърдиха опасенията на учените за настъпващите промени. Докладът се основава на данни от декември 2022 година

" Въпреки че осведомеността за хималайските ледници към момента не е толкоз добра, колкото тази за Алпите, тя към този момент е сравнима с други райони, като Андите ", съобщи Тобиас Болх, глациолог от Техническия университет в Грац в Австрия.

В съпоставяне с оценката на МЦИПР за района от 2019 година, " в този момент има доста по-голяма убеденост по отношение на тези констатации. Имаме по-добра визия за това какви ще бъдат загубите до 2100 година при разнообразни равнища на световно стопляне ", означи Уестър.

Установено е, че водните потоци в 12-те речни басейна в района, в това число Ганг, Инд и Меконг, евентуално ще доближат своя пик към средата на века, с последици за повече от 1,6 милиарда души, които зависят от това водоснабдяване.

" Въпреки че може да звучи по този начин, като че ли ще имаме повече вода, тъй като ледниците се топят с по-бързо, прекомерно постоянно това ще бъде под формата на наводнения, вместо като непрекъснат поток ", изясни Уестър. След пика водоснабдяването в последна сметка ще намалее.

Много високопланински общности употребяват ледникова вода и водата от топенето на снеговете за напояване на посевите. Снеговалежите обаче към този момент са по-непостоянни и има по-малко сняг от преди.

Топящите се ледници съставляват заплаха и за общностите надолу по течението.

Правителствата се пробват да се приготвят за тези промени. Китай работи за подсилване на водните ресурси на страната, а Пакистан конфигурира системи за ранно предизвестие за наводнения от ледникови езера.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР