Латвия най-накрая постигна дългоочакваната си цел да постигне пълна независимост

...
Латвия най-накрая постигна дългоочакваната си цел да постигне пълна независимост
Коментари Харесай

“Газпром” наказва Латвия за измамите

Латвия най-сетне реализира дълго чаканата си цел да реализира цялостна самостоятелност от съветския газ. Тук е изненадващо друго: декларирайки правилото „ нито един цент от Русия за финансиране на войната “, в реалност Латвия продължи да купува съветско гориво, употребявайки хитри схеми. “Газпром ” трябваше да помогне на Рига да се отърве от тази странна позиция.

Тази пролет, когато в Рига беше оповестено, че към този момент няма да „ поддържат финансово държавата-агресор “, из страната се разнесе викът: „ Трябва да вземем образец от прилежаща Литва! “. Латвийски политици и общественици приканиха популацията да завижда на Литва и укориха управляващите, че не са желали, за разлика от литовците, да реализират " енергийна самостоятелност " преди няколко години. Когато при започване на предходната пролет литовският президент Гитанас Науседа разгласи, че страната му е подготвена да спре вноса на съветски петрол и газ, той се трансформира в воин в очите на латвийските управляващи.

Тайната на това самочувствие на Вилнюс беше елементарна. От края на 2014 година в литовския Клайпеда се намира плаващият терминал за полутечен природен газ “Индепендънс” (газ идва тук от Съединени американски щати, Норвегия и Русия). Услугите на този терминал бяха употребявани освен от Литва, само че и от прилежащи страни. Така през 2021 година 62% от целия газ, употребяван в Литва, Латвия, Естония и Финландия, е бил доставен от Клайпеда.

В началото на март терминалът в Клайпеда спря да получава полутечен природен газ от съветския цех “Криогаз” във Висоцк, откакто Генадий Тимченко, акционер в компанията “Новатек”, която има това дружество, попадна под глобите на Европейски Съюз. А на 1 април литовците стопираха и вноса на тръбопроводно гориво от Руската федерация. По този мотив министърът на енергетиката Дайнюс Крейвис с възторг разгласи, че Литва е станала първата страна от Европейски Съюз, постигнала самостоятелност от доставките на съветски газ.

Но в случай че навлезете в нюансите на литовската " енергийна самостоятелност ", се оказва, че тя е стоварила тежко задължение върху плещите на елементарен литовец. Цените на природния газ за популацията на страната са се нараснали с 27,5-41,5% от юли насам.

Плащаме съветския газ не в рубли, а в евро “

Съседите-латвийци от все сърце се радват за литовците. Но към момента не могат да се похвалят със същите на практика резултати. Напротив, битката на Латвия за освобождение от съветските енергоносители се трансформира в някакъв позор и двуличие.

На 15 юни министър председателят на Латвия Крисиянис Каринш разгласи, че страната към този момент няма да купува съветски газ. И единствено няколко дни по-късно стана известно, че Латвия - за първи път от април! – е възобновила пълноценния импорт на съветски газ. На 1 юли операторът на газопреносната система на страната „ Латвийски газ “ дефинира нова цена за семействата в страната, вследствие на което газът нарастна с 65,6%–89,9%. На 14 юли латвийският парламент одобри на дефинитивно четене корекция в Закона за енергетиката, съгласно която се вкарва възбрана за импорт на газ от Русия - само че не в този момент, а едвам от 1 януари 2023 година

На 29 юли ръководителят на оператора на газопреносната система на страната Айгарс Калвитис сподели, че към момента купуват съветски газ, само че го вършат посредством медиатор. Необходим е медиатор, с цел да се правят заплащания не в рубли, а в евро. Както знаете, на 31 март съветският президент Владимир Путин подписа декрет, задължаващ съветските снабдители на газ да одобряват заплащане за него от жителите на неприятелските страни единствено в рубли - само че латвийците кардинално отхвърлиха да заплащат на “Газпром” в рубли. „ Имаме различен снабдител “, сподели Калвитис. Той обаче не разкри името на този „ снабдител “, базирайки се на комерсиална загадка.

В медиите имаше версия, че предприемачът Юрис Савикис е оказал помощ за построяването на тази " скица ". Този началник на “Итера” (която е съсобственик на “Латвийски газ”), който преди време е работил в руското разузнаване, поддържа голям брой бизнес контакти в Русия.

Не единствено Латвия, само че и значително Естония и Финландия, които също скъсаха връзките си с “Газпром”, зависят от запасите, насъбрани от “Латвийски газ”. На собствен ред водещият анализатор на съветския Фонд за национална енергийна сигурност Игор Юшков изясни, че съветският газ отива в Латвия по водопровод, минаващ през територията на Естония - и влиза в подземното вместилище в Инкукалнс. „ Факт е, че в Латвия е единственото вместилище в района. И за районните страни е извънредно значимо да го заредят с гориво и по-късно да го употребяват за лични потребности “, отбелязва специалистът.

В Латвия законът открива задължението на " Латвийски газ " да изпомпва природен газ в хранилището до края на лятото в количество, задоволително за прекосяване през зимата. Според Юшков, когато приказва за „ построената скица, Калвитис не може да има поради пълностоен продавач на газ, а единствено медиатор, връзка сред “Газпром” и Латвия.

„ Вероятно те имат поради естонски компании, които преди този момент са подписали контракти с “Газпром”. Или може да е дъщерно сдружение на “Латвийски газ” което е минало към скица за заплащане на гориво в рубли. Тогава държавната компания имиджа си, като твърди целия свят, че официално не купува газ от Русия “, допуска Юшков. Възможно е, допълвайки го, да се допусна, че става дума за гореспоменатата компания “Итера” ръководена от Савикис, която работи в газовата промишленост от доста години.

Според платформата на европейските газови оператори ЕНТСОГ доставките на съветски газ за Латвия още веднъж са обновени на 20 юли и към този момент доближават съвсем 8 милиона кубически метра дневно. На такова равнище до момента Латвия е е внасяла съветски газ за тази година. Така се оказва, че Рига, декларирайки всекидневно правилото „ нито цент за финансиране на войната в Украйна “, в действителност продължава постоянно да доставя на Русия пари. Типична балтийска скица за „ подземна поддръжка за държавата-агресор.

През зимата ще има проблеми

В балтийските страни признанията на Калвитис провокираха огромен отзив. Заместник-министърът на енергетиката на Литва Албинас Зананавичюс побърза да увери обществеността, че Вилнюс, за разлика от Рига, не заплаща пари на руснаците за газ. Този чиновник обаче не изключи, че в хранилището Инкукалнс, където Литва също държи своите ресурси за зимата, потоците от „ литовски “ газ може да се смесят с този, получен от Русия. „ Не става въпрос за произхода на молекулата, а къде отиват финансовите потоци. В хранилището има както норвежки газ, по този начин и различен газ, тъй че е ясно, че е разбъркан. Но финансовите потоци не идват от Литва “, сподели Зананавичюс.

Службата за държавна сигурност на Латвия също се заинтересува от думите на Айгарс Калвитис. „ Изявлението на ръководителя на “Латвийски газ” по отношение на доставките на газ от Руската федерация е видяно от Службата за държавна сигурност, само че за момента ще се въздържим от коментар “, оповестява разследващата работа.

Възмутени са и в други страни от Европейски Съюз. „ Представителят на “Латвийски газ” признава, че покупките не се вършат непосредствено от “Газпром”, само че съветският газ въпреки всичко влиза в страната. И балтите заплащат в евро. Няма значение, че медиаторът конвертира латвийските евро още веднъж в рубли, с цел да купува гориво от Русия. Основното е ръцете им да са чисти “, възмущава се немското издание “Аузидлербот”. Те напомнят, че предходната година, когато Рига към момента нямаше проекти за преустановяване на договорите за доставка на енергийни запаси с Руската федерация, към 90% от газа, закупуван от Латвия, беше съветски.

Въпреки това на 30 юли 2022 година съветският газов монополист излезе със следното изказване: „ Днес „ Газпром “ спря доставките на газ за Латвия като част от юлското заявление заради нарушение на изискванията за евакуиране на газ. “ Допълнителни пояснения няма, само че може да се допусна, че нарушаването е точно в използването на упоменатата от Калвитис скица за доставка - с присъединяване на медиатор. Тук си коства да се означи, че доста латвийци, откакто получиха новината, че Латвия въпреки всичко е получавала газ от „ страната-агресор “, също показаха откровено отвращение от това - някои даже видяха тук „ доказателства за закононарушение “. Е, в този момент те могат да бъдат удовлетворени.

Във всеки случай законът за отвод на Латвия от съветски газ от началото на новата година е признат. И в този момент Латвия би трябвало или да го анулира, или да замрази, или незабавно да откри някакви различни източници на сила. Газът от терминала в Клайпеда несъмнено няма да стигне за цялата Балтика. Латвийците разпореждат огромни очаквания на новия ВПГ терминал, който естонците и финландците небрежно построяват в пристанище Палдиски и който може да бъде пуснат в употреба до края на годината.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР