“Ламблиоза, бластоцистоза и криптоспоридиоза са едни от най-честите заболявания, предавани

...
“Ламблиоза, бластоцистоза и криптоспоридиоза са едни от най-честите заболявания, предавани
Коментари Харесай

Д-р Калина Стоянова обяснява как да се спасим от колита

“Ламблиоза, бластоцистоза и криптоспоридиоза са едни от най-честите болести, излъчени и по воден път! Поглъщането на вода при къпане в морето или плуване в басейна е един от най-рисковите фактори за заразяване”, сподели в изявление за в. “Доктор” доктор Калина Стоянова, д.м. - основен помощник по здравна паразитология в Катедра “Инфекциозни заболявания, паразитология и дерматовенерология” към Медицински университет “Проф. доктор Параскев Стоянов” - Варна.
Знаем ли нужното за чревните протозойни инфекции? Познават ли в елементи клиниката на тези болести общопрактикуващите лекари? До какво може да докара такова заболяване, недиагностицирано дълго време? Каква е профилактиката, изключително в случай че сме на курорт? Отговор на тези и още въпроси вижте в изявлението с доктор Калина Стоянова.
- Д-р Стоянова, когато предходната година по това време обсъждахме тези три протозойни инфекции, вие изтъкнахте, че значително се неглижират проучванията, които биха помогнали в диагностиката им. Все още ли е по този начин?
- За страдание, за чревните протозойни нашествия се знае доста, само че от стеснен кръг от хора. Това са експертите паразитолози, сътрудниците инфекционисти, микробиолозите и педиатрите. Но за жалост необятната общност, както и общопрактикуващите лекари не са осведомени в елементи с тези много чести болести. Много постоянно се срещат хора, които се оплакват, че имат чревен вирус или бактерия. Но в случай че се извърши съответна паразитологична диагностика, може да се открие, че зад огромна част от гастроентеритите и колитите в действителност става дума за чревна протозойна инвазия.

Цялото изявление с доктор Калина Стоянова четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР