Лъжем се, че ядем български продукти, каза пред БНР Румен

...
Лъжем се, че ядем български продукти, каза пред БНР Румен
Коментари Харесай

Румен Стоянов: Лъжем се, че ядем български продукти

Лъжем се, че ядем български артикули, сподели пред БНР Румен Стоянов - кмет на Калофер и животновъд. По думите му нашите производители внасят меса, млека, зеленчуци, плодове и други артикули и ги поставят под български етикет. По този метод си компрометираме напълно нашия пазар и на открито, и във вътрешността, акцентира той в предаването " Преди всички ".

Според него в този момент назрява проблем с сякаш украинско мляко:

" По документи се внасят млека от Украйна, а те са полски, чешки или маджарски - няма значение. Ние на никое място до момента не сме видяли на етикета да написа " Произведено в България ", на никое място не е записано от кое място е ресурсът. Ето един огромен компромис, с който ние потъваме, потъваме, потъваме ".

От една страна българските фермери банкрутират поради ниски изкупни цени на млякото, въпреки това българите не могат да си разрешат да си купят мляко и сирене поради високата цена. Този факт Румен Стоянов разяснява по този начин:

" Този проблем виси над нас със страшна мощ доста години обратно, минимум едно 6-7 години. Откакто сме основали Националното съдружие на кметовете на кметства в България съм поставял въпроса и там. Всички сътрудници сме на мнение, дружно с сътрудниците животновъди, с производителите, че най-много огромният компромис, който България прави с българския етикет - това води до този миг. Освен това европейските дотациите, които получаваме - българите и румънците, са най-ниските в Европа. Не можем да бъдем конкурентоспособни ".

Кметът на Калофер упорства да има специфичен български етикет, с който да се маркират артикули, създадени от началото до края единствено с български първични материали. Според него по този начин земеделските производители ще имат по-голям тласък да работят.
По думите му колкото и да малко това, което може да се създаде единствено от българска суровина, то би трябвало да е ясно обозначено. " Това ще разграничи вкусовите качества, същинското качество на българското ", означи той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР