Кюстендилски археолози работят по нов обект в Кюстендил - край

...
Кюстендилски археолози работят по нов обект в Кюстендил - край
Коментари Харесай

Археолози работят по нов обект в Кюстендил

Кюстендилски археолози работят по нов обект в Кюстендил - край парка до художествената изложба "Владимир Димитров- Майстора ", оповестиха от музея.

Проучването на новият археологически обект се финансира с 20 000 лева от Министерство на културата и е част от "Археологическо лято 2018 " на районния музей в града.

Работата по изследването ще продължи два месеца, след което обектът ще бъде замразен и удължен през идната година. Цялата повърхност на разкопките ще бъде един декар.

Археолозите чакат на мястото на разкопките да "излезе " вътрешна крепостна стена от интервала на Ранновизантийската империя. Предвижда се след разкриването му обектът да остане като атракция за туристите.

Сега музеят в Кюстендил работи на още два археологически обекта. Първият от тях, след десетгодишно спиране, цели да се завършат стартирани сондажи на праисторическо и средновековно населено място в центъра на село Берсин, община Кюстендил.

Другият обект е обвързван изследване на светилище от Римската ера, което е в землището на село Долна Козница, община Невестино.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР