Квантовите компютри обещават да разрешат много проблеми, с които традиционните

...
Коментари Харесай

Хибридна система съчетава квантов и обикновен компютър


Квантовите компютри дават обещание да разрешат доста проблеми, с които обичайните изчислителни системи не могат да се оправят (графика: Dell Technolgies)

Технологичните компании Dell и IonQ създадоха хибридна изчислителна система, която съчетава характерностите на квантовите и обичайните компютри. Иновативното решение дебютира на конференцията Supercomputing 2022.

Днешните квантови компютри са „ прекомерно дребни и прекомерно шумни ”, до момента в който комбинирането им с обичаен компютър може да „ даде отговори, които никоя друга система не може да даде сама по себе си ”, споделя Матю Кисан, вицепрезидент по разработка на артикули в IonQ – компанията е известна с квантовите си нововъведения.

Наречена Dell Quantum Computing Solution (DQCS), системата се основана на това, което IonQ разказва като „ типичен квантов симулатор на Dell ”, построен върху сървъри Power Edge. В допълнение, част от системата са квантовите компютри IonQ Quantum Computers и създаденият от екипа на компанията квантов логаритъм.

„ Комбинацията от Qiskit Dell Runtime и IonQ Aria разрешава на потребителите бързо да създават алгоритмични подходи за комплицирани сюжети, в това число химични реакции и симулация на материали, обработка на натурален език и машинно образование ”, разясняват от компанията.
още по темата
Qiskit Dell Runtime е платформа за осъществяване на хибридни типичен квантови логаритми в местни и отдалечени среди, а IonQAria е действителен (според разработчика) квантов компютър, който към този момент е разполагаем в комерсиална версия.

В прессъобщение на Dell обаче се прецизира, че става дума за потребление на програмен продукт, написан особено за IonQAria. На процедура, DQCS е квантов компютърен симулатор, основан на високопроизводителни системи, които въпреки всичко принадлежат към категорията на класическите компютри.

По думите на Матю Кисан, с цел да станат квантовите компютри необятно публикувани, е належащо да ги създадем по-достъпни, в сравнение с са в този момент. Симулаторите могат да създадат огромна разлика: демократизирането на процеса ще насърчи нови сюжети на приложимост.

„ Шегуваме се, че има единствено към двеста души в света, които в действителност знаят по какъв начин да програмират квантови компютри ”, сподели Кисан. „ Откъде ще дойдат хиляди, десетки хиляди, милиони квантови програмисти? Отговорът е в достъпността. Симулациите са най-достъпният метод за всеки да влезе в тази област, това е доста мощен инструмент ”.

Квантовите калкулации дават обещание да разрешат доста проблеми, с които обичайните изчислителни системи не могат да се оправят. Но работата с сходни системи е радикално друга от обичайното програмиране и също така същинските квантови компютри са прекомерно малцина, с цел да се обучат огромен брой експерти за работа с тях.

Без стратегии и програмисти квантовият компютър е евентуално скъп запас, само че не и в действителност потребен. Работещите емулатори могат да оказват помощ за разширение на броя на експертите и затова да основат по-голямо търсене на такива системи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР