Кувейт нареди на иранския посланик да напусне страната до 48

...
Кувейт нареди на иранския посланик да напусне страната до 48
Коментари Харесай

Кувейт нареди на иранския посланик да напусне страната

Кувейт подреди на иранския дипломат да напусне страната до 48 дни, заяви иранската осведомителна организация ИСНА, представена от Ройтерс.

Конфликтът стартира със правосъдно дело, при което иранци бяха упрекнати за връзки с шпионска клетка.

През февруари Кувейт вкара възбрана за достъп на жители от мюсюлмански страни

" Под натиска на саудитската интервенционистка политика и неоснователните обвинявания за иранска интервенция, Кувейт разгласи, че иранският дипломат Алиреза Енаяти би трябвало да напусне страната в период от 48 дни ", заяви ИСНА.

По-рано през днешния ден Кувейт разгласи, че затваря културния център към дипломатическото посланичество на Иран и редуцира броя на иранските дипломати в страната, предадоха международните организации.

7 страни прекратиха дипломатическите си връзки с Катар

Според известието на формалната Кувейтска осведомителна организация, представено от Асошиейтед прес, решението е обвързвано със случай на разкрита през 2015 година терористична клетка. Властите настояват, че клетката е имала контакти с Иран и с ливанската екстремистка шиитска формация Хизбула.

Освен културният център ще бъдат закрити търговски и военни задачи на Иран в Кувейт, оповестява Франс прес. Кувейтският висш съд неотдавна осъди ръководителя на " клетката Абдали " на пожизнен затвор, а 20 от членовете й получиха присъди с друга дълготрайност за връзки с Иран и Хизбула и за скрит план за осъществяване на атентати в Кувейт.

В групата са членували 26 души, от които 16 към момента се търсят, напомня ТАСС.

След решението по делото на " клетката Абдали " Кувейт е решил и да приключи активността на взаимни комисии сред двете страни, съобщи Ройтерс. По тематиката Дипломатическият раздор с Катар - за какво в този момент и кой би спечелил от това?
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР