Купувачите, ощетени от уеб-измами, получават парите си обратно, но банките

...
Купувачите, ощетени от уеб-измами, получават парите си обратно, но банките
Коментари Харесай

Банките искат ИТ фирмите да плащат за уеб-измамите


Купувачите, ощетени от уеб-измами, получават парите си назад, само че банките не желаят да не престават сами да заплащат сметката (снимка: CC0 Public Domain)

Едно писмо, изпратено до държавното управление на Обединеното кралство, е на път да разпали огромен световен спор, който ще засегне ИТ промишлеността. Банките желаят софтуерните компании да бъдат задължени да заплащат за онлайн измамите – събитие, което финансовият бранш „ спонсорира “ понастоящем. ИТ секторът наподобява не е удивен от концепцията. Тръгвайки от Острова, полемиката е на път да обхване целия свят.

Ако кликнем на реклама на евтини спортни артикули в някоя обществена мрежа, привлечени от ултра-изгодна отстъпка, а след това се окаже, че рекламата е била измамническа и сме си „ купили “ фиктивен артикул, можем да спорен транзакцията с писмо до банката. Обикновено инспекциите водят до потвърждаване на измамата. Следва връщане на парите в сметката на излъгания жител. Кой заплаща за това?

Неудобна обстановка за финансовия бранш

С повишаването на размера на онлайн измамите тази обстановка става неуместна за финансовия бранш. Там се корени повода, заради която английският министър председател Риши Сунак се оказа изправен пред искане от страна на банките: да принудят софтуерните компании да заплащат сметката за онлайн измамите.

Ръководителите на най-големите банки в Обединеното кралство написаха писмо до министър-председателя с искане софтуерните компании да „ създадат повече, с цел да спрат онлайн измамите “, които произтичат от техните уеб страници и услуги. Според репортаж на Sky News, изпълнителни шефове на девет от най-големите финансови институции в Обединеното кралство, в това число Barclays, TSB и Nationwide, са се подписали под настояването.
още по темата
Дискусията е гореща и писмото до английския министър председател е единствено една стъпка. Миналата седмица друго писмо, написано до Meta от основния изпълнителен шеф на TSB, прикани колоса в света на обществените медии да направи повече за попречване на онлайн измамите, които бликат от неговите платформи.

Ръководителите на огромните банки предизвестяват и, че може сами да подхващат дейности, в случай че държавното управление не вземе ограничения по казуса. Това може да включва закъснение на обработката на заплащанията – нещо, което банковите босове разказват в писмото като „ потребен, само че недодялан инструмент, който ще значи, че някои клиенти и компании ще открият, че законните им транзакции са арестувани “.

Това не е всичко. В писмото си банките споделят, че желаят софтуерните компании да спрат измамите на своите платформи и да допринесат за възобновяване на откраднатите суми на жертвите. Финансовите ръководители също приканиха за основаване на обществен указател, показващ неуспеха на софтуерните колоси да спрат измамите.

Спорът не е от в този момент

Дискусията за това кой заплаща цената на онлайн измамите се разгаря, само че тя не е от в този момент. Още през 2021 година Ан Боден, създател на цифровия кандидат Starling Bank, прикани за съдействие сред другите браншове за ограничение на уеб-измамите. В блог-публикация по това време Боден сподели, че и други браншове, наред с банките, би трябвало да поемат известна отговорност за онлайн измамите, изключително обществените медийни платформи.

„ Банките влагат милиарди в битката с икономическата престъпност, само че не можем да я спрем сами “, написа тя. „ Много постоянно профилите в [социалните медии] се употребяват за рекламиране на „ мулета за пари “ за задачите на пране на пари, продажба на откраднати данни за идентичност и кредитни карти, фишинг, подправени капиталови измами и измами с показване под непозната идентичност “.

В последна сметка, по думите на Боден, банките „ наподобява са станали поематели на всички типове измами, които в действителност въобще не са финансови измами “.

Ограничена реакция на ИТ бранша

Реакцията на ИТ промишлеността, най-малко към този момент, е лимитирана. И от нея не проличава софтуерните колоси да са подготвени да споделят отговорността за жертвите на уеб-измамите. В отговор на писмото на изпълнителния шеф на TSB предходната седмица, представител на Meta сподели:

„ Това е проблем в цялата промишленост. Мошениците употребяват все по-сложни способи за машинация на хората по разнообразни способи, в това число имейл, SMS и офлайн. Не желаеме никой да стане жертва на тези нарушители. Поради това нашите платформи към този момент имат системи за блокиране на измамите. Рекламодателите на финансови услуги към този момент би трябвало да са упълномощени от контролните органи, с цел да адресират посланията си до потребителите. И ние организираме акции за информиране на потребителите по какъв начин да разпознават лъжлив дейности. Наред с това хората могат да рапортуват за лъжливо наличие с няколко елементарни кликвания и ние работим с полицията, с цел да подкрепим техните следствия “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР