Купувач е консорциум от държавни инвеститори и частни компанииСделката за

...
Купувач е консорциум от държавни инвеститори и частни компанииСделката за
Коментари Харесай

Toshiba Memory продадена за 18 млрд. долара

Купувач е консорциум от държавни вложители и частни компании

Сделката за Toshiba Memory към този момент е реалност, консорциумът Bain купува кочпанията

Японският колос Toshiba контракти продажбата на подразделението си за произвеждане на чипове на консорциума Bain в договорка на стойност 2 трилиона йени (около 18 милиарда щатски долара), стана ясно през днешния ден.

142-годишната компания е избрала японския консорциум, в който вземат участие и държавни вложители, защото точно Bain е предложил най-изгодна оферта. Информационната организация Киодо Нюз оповестява, цитирайки неназовани източници, че консорциумът Bain включва още южнокорейския производител на чипове SK Hynix, а също и фирмите Apple, Dell, Kingston Technology и Seagate Technology.

Очаква се договорката да бъде дефинитивно финализирана до дни, според формалното известие от Toshiba. Освен това компанията се е съгласила да влага 350,5 милиарда йени в подразделението за производството на памети, като си резервира част от правото на благосъстоятелност върху него.
още по тематиката
Продажбата на Toshiba Memory, която по проект ще завърши през март 2018 година, ще разреши на японската компания да обезщетени загубите, които понася поради нуклеарния бизнес на Westinghouse Electric в Съединени американски щати. Toshiba регистрира загуби в размер на 6,3 милиарда $, заради повишаването на разноските по двата нуклеарни плана на Westinghouse в Щатите, което намали цената на акциите на компанията и я въвлече в загуби.

През март т.г. Toshiba подаде искане за отбрана от фалит в Съединени американски щати, с цел да избегне негативните финансови резултати за втора поредна година, което би довело до изваждането й от листата на фондовата борса в Токио.

Компанията се сблъсква с много проблеми през последните години. През 2015 година Toshiba се забави с публикуването на докладите за приходите на два пъти, защото беше въвлечена в скандал за 150 млрд.йени повишени приходите в течение на седем години. А преди повече от година, като част от други мощно ограничаващи ограничения, Toshiba продаде своето произвеждане на лични компютри и уволни хиляди чиновници.

За миналата финансова година, която завърши на 31-и март 2017 година, японската корпорация регистрира чисти загуби в размер на 965,7 млн. йени. Ако продажбата на бизнеса с чипове не се реализира, Toshiba няма да може да разполага с милиардите долари, от които мощно се нуждае, с цел да запълни дупката във финансите си, дължаща се главно на банкрута на Westinghouse в Съединени американски щати.

Освен това производството на полупроводникови детайли изисква големи вложения и има действителен риск Toshiba да загуби борбата с съперника Samsung Electronics, който разгласи огромни проекти в тази сфера.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР