Куп суперлативи заслужи София за дейността по подготовката и представянето

...
Куп суперлативи заслужи София за дейността по подготовката и представянето
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова организира среща на евростолиците на спорта

Куп суперлативи заслужи София за активността по подготовката и представянето си като Европейска столица на спорта. Всеобщото мнение на експерти и оценители е, че българската столица е била най-иновативната и измежду най-успешните във към този момент близо 20-годишната история на плана. Същевременно стана известно, че по самодейност на кмета на София Йорданка Фандъкова идната година ще се провежда първата среща на всички досегашни европейски столици на спорта.

" С наслаждение установяваме, че българската столица е от най-активните, поредни и новаторски от международно известните градове, заслужили до момента това самопризнание. Представители на последващи столици на спорта към този момент даже споделиха, че са обезпокоени от равнището, което ще остави след себе си София. Вие бяхте отличници с една извънредно сполучлива акция в интерес на жителите на вашия античен и хубав град " сподели Джан Франческо Лупатели, създател и президент на ACES Europe, Асоциацията определяща европейските градове и столици на спорта.

По-късно довечера е планувана годишната Церемония на организацията, която ще се състои в залата на Европарламента в Брюксел. " Заради отличните резултати, ACES Europe взе решение да разгласи София за непрекъснат притежател на купата, което се случва за първи път в историята. Също вследствие на положителните индикатори и без казус е определянето на Йорданка Фандъкова за почетен президент на Асоциацията през идната година ", сподели още Лупатели на спонтанна конференция за българските медии през днешния ден.

Веднага по-късно организационният секретар на София 2018 и член на Управителния ръб на ACES Europe Анатоли Илиев разгласи новината, че по самодейност на кмета на София Йорданка Фандъкова идната година българската столица ще бъде хазаин на среща на всички досегашни европейски столици на спорта, които за първи път ще се съберат в подобен състав за обмяна на опит и положителни практики.

" София се възползва оптимално от купата и се показа ослепително в годината, в която пое и се оправи чудесно с Европредседателството. Много скъпо бе разнообразието от спортни събития и техният резултат измежду разнообразни обществени и възрастови групи, както и огромният брой хора, до които доближиха посланията на този план ", сподели Андрей Ковачев, член на Европейския парламент.

Припомнено бе, че че основаната в Брюксел асоциация е определила члена на Управителния ръб Анатоли Илиев за техен координатор за Балканите, а българската столица за водеща активността на самодейността в целия район.

Стана ясно, че ACES уголемява плана, като на следващия ден в Париж за първи път в историята ще бъдат избрани " международна столица и градове на спорта ". Първият град с купата за международна спортна столица ще бъде Абу Даби. Глобалният формат се реализира благодарение на съществени интернационалните организации като Обединените народи и други
" След триумфа в Европа, разширяваме активността с търсене и разпространение на положителните спортни образци и практики по целия свят. Така предоставяме опция на обществата да се обединят в името на дейния и здравословен метод на живот за всеки ", сподели Ковачев.
На срещата с медиите участваха още Маргита Тодорова - член на Надзорния съвет на Албена инвест -холдинг АД и шеф Маркетинг и продажби на Албена АД и Кристиян Димитров - шеф Дирекция " Спорт " в Община Варна, оповестява, оповестява www.sofia2018.bg. Двамата показаха в резюме огромните стратегии за идната година.

" Варна ще провежда над 200 спортни събития, измежду които Европейска купа по ветроходство, елитните мачове на волейболните национали, Световна купа по спортна гимнастика, обичайният атлетически маратон, част от Рали България, Европейската седмица на спорта, черноморските игри и други Инвестираме и в спортната инфраструктура с нов състезателен комплекс, закрита зала, 4 футболни стадиони, 4 тенис корта, две открити спортни площадки, фитнеси навън в 14 учебни заведения и други, " заяви Димитров.

" В Албена идната година ще се състоят над 100 спортни събития, от тях четири европейски шампионати - по футбол за девойки до 17 година през май, по хокей на трева през юли, по тенис на маса за глухонеми през април, по петанк през септември и други Наред с това курортът ще е хазаин на няколко спартакиади, олимпийски юношески фестивал, подготвителен лагер на тежкоатлети от Канада, а по капиталовата стратегия се реновира инфраструктурата на залата, на футболния комплекс, на игрищата в Оброчище и на плажа се оформят специфични площадки за замесване на повече хора в спортни занимания посредством анимациите за почиващите. Общо над 25 000 души ще се възползват през 2019 година от спортната база на един от най-хубавите международни комплекси в това отношение ", съобщи Тодорова.

По-късно довечера се чака представителите на София2018 да връчат алегорична щафета на екипа на Будапеща и знамето за идната Европейска столица на спорта - през 2019 година Това ще стане в препълнената Заседателната зала на Европейския парламент, а екипът на София 2018 ще презентира със особено направен 2-минутен видео клип активността си по самодейността и ще осведоми авторитетната публика за резултати за резултата от акцията през последните 4 години. На събитието ще участват представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени посетители от Европейската комисия и евродепутати.

Очертава се, също по този начин България да има две нови европейски самопризнания по време на Церемонията в Брюксел, която се употребява със специфичната поддръжка на Групата на ЕНП. След визити през юни на " Оценителната комисия " у нас и покриване условията на специфичен въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, чака се довечера ACES Europe да разгласи Варна за " Европейски град на спорта за 2019 " и Албена за " Европейски курорт на спорта за 2019 ".У Изборът е основан на опциите и желанията на съответните обитаеми места, като се приема, че спортът е фактор, който въздейства върху развиването на обществото, възстановяване качеството на живот, спомага за положителното здраве и интеграцията на обособените обществени общности. Определянето на Албена ще бъде историческо, защото купата " курорт на спорта " се дава за първи път и в това отношение морската перла на България ще остане вечно като номер 1 в статистиките.

В Брюксел към този момент дойдоха представители на община Варна водени от Кристиян Димитров и на управлението на Албена, отпред с Маргита Тодорова. Те са в белгийската столица по покана на евродепутата Андрей Ковачев и с цел да обменят опит с сътрудниците си от сходни европейски градове за положителните практики в региона на спорта и дейния метод на живот. Ковачев е президент на Консултативната група на ACES Europe и е в основата на концепцията българската столица да кандидатства и да завоюва преди 4 години званието Европейска столица на спорта.

Традиционно, оценките и флаговете се връчват от ръководителя на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES Europe Джан Франческо Лупатели, чиято е и самодейността за самия конкурс от 2001-а година насам.

До този миг шест български града към този момент са лауреати на влиятелните премия на ACES Europe, което слага страната ни измежду отличниците по този индикатор на континента. София получи купата европейска столица на спорта за 2018, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора бяха оповестени за европейски градове на спорта респективно за 2014, 2015, 2016 и 2017 година а Банско беше " Малък град на спорта " предходната година.

София беше избрана за Европейска столица на спорта за 2018 година преди четири години, като решението бе оповестено от Оценителната комисия на организацията ACES Europе с претекстовете, че " градът е добър образец за спорт за всички, като инструмент за възстановяване на здравословния метод на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на самодейността ". С избора си София се подреди до градове, които през миналото столетие са потвърдили приноса си към развиването на голям брой спортове с провеждането на стотици национални и международни шампионати и фестивали на територията на тези градове.

Решението се базираше на опциите и желанията на градската администрация, като се приема, че спортът е фактор, който въздейства върху развиването на обществото, възстановяване качеството на живот, спомага за положителното здраве и интеграцията на обособените обществени общности.

През трите години на подготовка и през самата 2018-а екипът на София - Европейска столица на спорта провежда над 460 събития - фестивали, спортни празници, надпревари и шампионати, плюс още близо 200 съпътстващи. Инициирани бяха редица инфраструктурни планове и бе разгърната огромна осведомителна акция. Направени бяха презентации във водещите академични и образователни центрове, в интензивностите се включиха десетки федерации, подкрепени бяха неправителствени организации и общности по обособени спортове и дисциплини. София 2018 възвърне част от ученическите шампионати, част от градските шампионати, даде нов живот и надгради емблематични за града прояви, инициира десетки нови спортни надпревари и фестивали. Многообразните събития дадоха опция за спорт и деен живот на разнообразни обществени и възрастови групи - от 3-4-годишни малчугани до хората от третата възраст, от деца в риск и деца на бежанци до хора в неравностойно състояние и други

Наред с това, Столична община стартира непосредствено подкрепяне на детско-юношеските школи и спортните клубове в столицата (за тази година сумата е 800 000 лева.), стартиран бе и към този момент е в ход план за построяването на 6 нови спортни зали в дворовете на учебните заведения по регионите. Междувременно бе оценено положението на Витоша за прекъсване разрухата и решение на проблемите, за планината да бъде налична за всеки за туризъм, спорт и дейна отмора. В София отвори порти най-големият състезателен комплекс (в парк Възраждане), няколко други съществени за града уреди бяха реновирани и актуализирани.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР