Куп преписки срещу убития Божанов са потънали в прокуратурата. Мрежата

...
Куп преписки срещу убития Божанов са потънали в прокуратурата. Мрежата
Коментари Харесай

Куп преписки срещу убития Божанов са потънали в прокуратурата


Куп преписки против убития Божанов са потънали в прокуратурата. Мрежата към Нотариуса и въздействието му в правосъдната власт са сравними с тези на Петьо Петров-Еврото, настояват магистрати.
Куп тъжби и преписки против
Мартин Божанов-Нотариуса, който беше погубен на 31 януари, са потънали в Софийската районна прокуратура. Това демонстрира информация на държавното обвиняване за Божанов, с която „ Сега “ разполага. В справката, с изключение на като лице, против което са подавани тъжби, Божанов попада и като обвинен, причинител, наказан. Два пъти се появява и като потърпевш – един път по дело за междинна телесна щета от 2013 година, което обаче е прекъснато,
и един път поради открадната кола.
Все отново Божанов е от страната на разследваните, без обаче да бъде реализиран необикновен резултат, изключително в последните години, когато нищо против него не стига до съда.

През 2020 година, да вземем за пример, е предписан отвод да бъде формирано следствие по неизвестен сигнал против Божанов за имотни измами с жилища. Сигналът в началото е подаден към спецпрокуратурата, която го е пратила по подготвеност на Софийската районна прокуратура. Там е решено, че е изтекла отминалостта за наказателно гонене и по тази причина прокурорът
е решил дело да няма.
Четири години по-рано против Божанов е подадена тъжба от съответен човек за закана за убийство. И тази кореспонденция обаче е прекъсната от районната прокуратура с претекста, че действието не е осъществено или не е закононарушение. Същият човек подава сигнал против Божанов и през 2017 година, само че още веднъж е предписан отвод да бъде формирано следствие.
През 1998 година Божанов е обвинен за кражба
дружно с още едно лице. Делото стига до съда. Нотариуса е оневинен на първа инстанция през 2006 година В прокурорската информация той попада и като обвинен по дело за машинация и за прилагане на неистинен документи.

Срещу него има и правосъдно произвеждане за заличаване на документи. Вероятно става дума за откраднатото от Върховния касационен съд дело против нотариус с отнети права,
заплетен в куп имотни кавги.
Излиза, че в последна сметка Божанов е наказан по някое дело, тъй като попада като подобен в прокурорската информация, като през 2021 година е оставено без почитание като неприемливо молбата му да получи правосъдна реабилитация.

От справката се вижда още, че тъжба против Божанов е подавала и някогашната му брачна половинка. Но и на нея Софийската районна прокуратура
отхвърля формиране на следствие.
В петък зам.-градският прокурор Иво Илиев заяви, че било е въпрос на време Софийската градска прокуратурата да повдигне обвиняване на Мартин Божанов-Нотариуса. Той описа, че се води едно досъдебно производство по отношение на активността му.

„ То се касае за имотни измами, пране на пари от тези измами и насила във връзка с съдии, гледали цивилен каузи, по които има някакъв интерес “, изясни прокурорът. И добави, че Божанов не е бил притеглим като обвинен,
тъй като следствието не е завършило.
Производството било на самия си край, само че, по стичане на събитията, към този момент няма по какъв начин да се търси отговорност от Божанов. По това дело е изработен опит да бъде преместено в Софийската районна прокуратура, където е потопен не един сигнал против Нотариуса.
Заради отхвърли на наблюдаващия прокурор
производството против Божанов да бъде трансферирано от градската в районната прокуратура, той и още един прокурор и до момента са с защита. Опитът делото да бъде трансферирано е изработен по времето, когато Иван Гешев беше основен прокурор. Прокурори разясниха, че следствието против Божанов се е „ отпушило “ едвам след уволнението на Гешев.
Тепърва обаче се чака проверяващите
да разплетат мрежата към Нотариуса, за която, наподобява, в правосъдната система всички знаят от години. Остава, несъмнено, и хипотезата ликвидирането на Божанов да е опит да бъде прикрита информацията, която той е имал за магистрати и за пороците в системата. Според правосъдния министър Атанас Славов Божанов се е
употребил с подкрепи на високо ниво в страната.
Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, която организация освети Божанов преди време, коментира тези дни, че той е имал доста информация за доста хора от властта. Според него Божанов е бил водач на група, която е решавала проблеми с правораздаването на хора с благоприятни условия. По думите на Янкулов
членове на мрежата на Божанов
са някогашни чиновници на службите, главно хора с контакти по високите етажи на правораздаването. Като образец за въздействието на групата му той уточни назначението на втората брачната половинка на Божанов в ГДБОП. Тя и до момента работи там, като
сега е в отпуск по майчинство.
Божанов беше собственик на затворен частен клуб за магистрати в София, описа и Николай Стайков, проверяващ публицист и съосновател на Антикорупционния фонд. Прокурори потвърдиха информацията пред „ Сега “. Клубът носи името SS. МВР ще извърши инспекция на изказванията за частен клуб за магистрати,
ръководен от убития Мартин Божанов – Нотариуса,
разяснява основният секретар Живко Коцев. „ Предмет на инспекция е какъв брой време е функционирал клубът, само че ще се обясни и целият този подробност, че се е посещавал единствено от избран кръг лица с членски карти “, разясни той

По информация на „ Сега “ за последните 20 години през Божанов, който бе убит малко преди да стане на 49 година, са минали 225 парцела.
Магистрати съпоставиха мрежата около него
и въздействието му в правосъдната власт с  и аферата „ Осемте джуджета “. С Божанов са работили както прокурори, по този начин и юристи, за което сега се събират доказателства.
Справка на „ Сега “ за Божанов в
Имотния указател за 30 години обратно не демонстрира такова огромно имотно придвижване, което да е поименно обвързвано с него. Божанов въпреки всичко е бил много деен – участва и като покупател, и като продавач, и като получил дарения, и като страна по имотни разногласия, и с възбрани от тогавашната комисия за конфискация още по времето, когато неин началник бе Стоян Кушлев.

Фондация „ Антикорупционен фонд “ призова да бъде основана парламентарна комисия за инспекция на обстоятелствата и събитията към активността на групата на Мартин Божанов – Нотариуса.
От изнесено в последните дни става явно,
че подозренията за чадър над активността му от страна на институции са повече от основателни и имат потребност от изцяло и детайлно изясняване, аргументират се от АКФ. Според организацията има риск от „ следващото
неприемливо занемаряване на казуса
посредством официално, незадълбочено и изборно следствие от лица, които евентуално са забъркани косвено или непосредствено в тези схеми на въздействие “.
Експертите от АКФ считат, че в случай че бъде
ръководена обективно и умело, такава парламентарна комисия може да способства доста за осветление на  нерегламентирано въздействие в правосъдната система, както и да предотврати прикриването на следващите закононарушения против правораздаването и да има възстановителен резултат върху цялата система.

Институциите имаха две години да реагират на изнесените обстоятелства и данни в следствието на Антикорупционния фонд против Божанов, което е от лятото на 2021 година Очевидно това се случва постепенно – толкоз постепенно, че цялата история може в никакъв случай да не се разплете, разяснява правосъдният министър Атанас Славов пред Нова тв. Според него контактите на убития са стигали до най-високо равнище, защото си е разрешавал извънредно смело държание, включително да заплашва арбитър по време на съвещание.

Министърът прикани да се ревизира и дали е имало успореден клуб на магистрати и кои от тях са влизали в него. „ Това е знак за изпадане на форма според, за нарушение на техния професионализъм. Изключително значимо беше за България да закрием така наречен спецправосъдие, точно поради тези случаи. Това, което се случваше в спецправосъдието, беше перверзия “, сподели още министърът.

„ Голяма част от хората, изпълнявали поръчки, към момента са в правосъдната система, на разнообразни позиции – това е реалност. Вероятно се държат доста по-умерено, преценяват се с разпоредбите, само че не са понесли отговорност – това е огромният проблем “, смята Славов.

Даниела Марчева от Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет пък описа в ефира на Нова тв, че в никакъв случай в кариерата си не се е сблъсквала с „ толкоз немислимо държание “. Марчева е взела участие в чуването на двамата съдии, които настояват, че са били изнудвани и заплашвани от Божанов – Цветко Лазаров и Владислава Цариградска. „ Заплахите към сътрудниците участват в това число в открити правосъдни съвещания, които са обществени и се записват. За мен беше шокиращо. Това възприятие на безотговорност – да заплашваш съдии по време на правосъдни съвещания, пред други хора, е немислимо държание “, разяснява Марчева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР