Културно-религиозно пътуване с дата 7 юни. Точно преди 92 години

...
Културно-религиозно пътуване с дата 7 юни. Точно преди 92 години
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 7 юни е възстановена папската държава под името Ватикан

Културно-религиозно пътешестване с дата 7 юни. Точно преди 92 години на датата е възобновена папската страна под името Ватикан, откакто е била ликвидирана в края на 19. век. Интересно е, че името на църковната страна предхожда християнството и идва от латинското Mons Vaticanus, което значи връх Ватикан. Най-малката суверенна страна в света притегля всяка година милиони туристи. Площта на тази папска обител с голяма музейна сбирка е към 44 хектара, а популацията - 842 поданици.

Светият трон има всички права на благосъстоятелност и изключителна суверенна власт. Икономиката на Ватикана се поддържа от продажбата на пощенски марки, туристически сувенири и такси за музеи, пред които непрекъснато се вият дълги опашки от искащи да видят неповторимите шедьоври на изкуството. За 2011 година бюджетът на Ватикана е 308 милиона щатски $. Ватиканът има лична банка, по-известна под името " Институт за религиозните каузи ", която организира финансови интервенции по целия свят. Градът-държава има и електростанция. Издава и лични монети и печати. Използва еврото като лична валута от 1 януари 1999 година, с помощта на особено съглашение с Европейския съюз. Поради своята необичайност ватиканските евромонети са доста търсени от колекционерите.

Преди 33 години – на 7 юни 1988 година от Байконур излетява вторият български космонавт Александър Александров. Той прекарва 9 дни и 20 часа в Космоса, от които 7 дни са на борда на орбитална станция " Мир ". Александров прави 59 сполучливи научни опита по време на полета си. Неговото изстрелване трансформира България в третата страна в света изпратила двама души в Космоса след Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати. Полетът на Александър Александров стартира с галактически транспортен съд " Союз ТМ-5 " дружно с командира на полета Анатолий Соловьов и бординженерa Виктор Савиних. Той сполучливо се завръща на Земята със " Союз ТМ-4 " на 17 юни.

През 1977 година Александров е определен за космонавт във втората група от програмата " Интеркосмос ", дружно с първия български космонавт Георги Иванов. На 1 март 1978 година идва в Центъра за подготовка на космонавти за прекосяване на обща галактическа подготовка. По време на полета е сбъднат телемост на космонавтите с Тодор Живков, излъчен непосредствено по малкия екран. Космическият скафандър на Александров се пази в музей в родният му град Омуртаг, където има и тематичен авиационно- механически парк с впечатляващи експонати навън.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР