Куинсланд, Австралия, бе ударен от опостушителни пожари в австралийското лято

...
Куинсланд, Австралия, бе ударен от опостушителни пожари в австралийското лято
Коментари Харесай

Всеки живот е от значение... или как едно куче на име Беър спасява коали |

Куинсланд, Австралия, бе ударен от опостушителни пожари в австралийското лято на 2020-та, които лишиха живота на към милиард животни. Не единствено пожарникарите се бореха с този същински пъкъл обаче.

Новият документален филм по Viasat Nature „ Беър: Героят на коалите “ , който дебютира на 2 януари в 13:00 часа, демонстрира героичната борба на самоуверен екип. Интегрална част от него е Беър („ Мечка “) – необикновено куче изследовател на коали, на коeто доста дребни космати другари дължат живота си.

Водещият, блогър и деятел в дивата природа Тайсън Майр наблюдава невероятната работа на кучето Беър и екипа му, до момента в който избавят и оказват помощ на ранени коали в опожарената пустота. 

Кой е Беър, „ Героят на коалите “?

Беър е коли, разбъркан порода австралийско работно куче; той е обучаван в продължение на две години да открива коали. Невероятно деятелен е и се усеща най-добре, когато работи, тъй като носът му е питомен да открива миризми, които го водят до коалите. Първоначално е обучаван да оказва помощ при проучване на живота на коалите, само че в този момент е даже още по-полезен. Той е друг от другите кучета търсачи и спасители, тъй като е обучаван да търси коали по миризмата на козината им, а не на изпражненията. По този метод има по-голям късмет да ги отрие, до момента в който са живи.



Снимки: Viasat World

Защо е значимо спасяването на коалите?

Коалите са единствени по рода си и се намират единствено в източната част на Австралия. В началото на 20-ти век типът съвсем изчезва заради лова поради кожите им, само че за благополучие в следствие са предпазени като „ заплашен тип “.

Те се хранят само с евкалиптови листа, не могат да мигрират и могат да основават поколение от единствено една коала на година, откакто станат над двегодишни.

Живеят на колонии и са изключително застрашени от пожарите, които опостушават континента. Тъй като метаболизмът им е муден, като цяло са постепенно преносими, което още повече ги затруднява да заобикалят пламъците.

Наистина ли има толкоз доста пожари в Австралия?

Пожари се случват много постоянно на австралийския континент, те са част от измененията в климата, само че пожарите от края на 2019-та и началото на 2020-та (вече печално известно като „ Черното лято “) бяха по-интензивни: над 18 млн. хектара земя бяха обгорени, над 6000 здания – унищожени, а 34 души починаха, в това число някои от пожарникарите, борещи се със стихията. Но най-големият и пагубен удар бе за животните!

За благополучие съществува Беър, извънредно куче – изследовател и избавител, което може да открие до 15 коали единствено за няколко дни, с цел да бъдат откарани в болница, където още хиляди ранени животни като тях получават помощ. Около половината от коалите, лекувани в лечебните заведения, в последна сметка биват върнати назад в дивата природа, където могат да се възпроизвеждат.

Благодарение на Беър и други негови четириноги „ сътрудници “ може и да имаме късмет да престанем да използваме думите „ застрашени “ и „ изчезнали “, когато приказваме за коалите.

Присъединете се към „ Беър: Героят на коалите “ от 13 часа на 2, 10 и 17 януари, единствено по Viasat Nature.



Рубрика на Viasat Nature: Дивата Астралия

Всяка събота и неделя в 13:00 часа, от 2 януари

Този месец Viasat Nature демонстрира премиерата на " Беър: Героят на коалите " - забележителната история на куче избавител на коали на име Беър. Ще видим и посещаване в зоопарка " Таронга " и на Големия бариерен риф. Научаваме повече за смъртоносните хищници, рисковото време и живота на ветеринарите в австралийската пустота.



Не пропускайте новия сезон на „ Ветеринар в пустошта “

Всеки работен следобяд от понеделник, 11 януари, в 16:30 часа

Вижте дивите и домашни животни през погледа на семейство ветеринари, отдадено да се грижи за тях. От симпатични домашни любимци до смъртоносни каменни риби и застрашени китови акули " Ветеринар в пустошта " е за всички животни в дивата пустота на Западна Австралия.



Зъби, нокти, екшън и завършения през очите на генерации - 70-годишният ветеринар, синът му, който е морски биолог, и щерка му, която също е ветеринар. Във втория сезон на поредицата се завръщаме във ветеринарната болница и трогателните истории на животни и хора, разкриваща обаятелен и нормално недосегаем свят.



оставя природата да опише личната си вдъхновяваща приказка – красива и изумително жестока. С безапелационни истории от хора, които са очевидци на събитията, от близко, персонално и с доста страст. За цялостната стратегия следете.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР