Крясъци, ругатни, жестоки началници, извънреден труд без заплащане: бивш работник

...
Крясъци, ругатни, жестоки началници, извънреден труд без заплащане: бивш работник
Коментари Харесай

Румънец разказа какво е преживял в Тьонис: Нощем ги чувах да плачат

Крясъци, хули, жестоки началници, ексклузивен труд без възнаграждение: някогашен служащ в кланиците " Тьонис " споделя за изискванията на труд в най-голямото месопреработвателно дружество в Германия, написа " Дойче Веле ".

Дъждовни води: В многочислените изявления за изискванията на труд в немската месопреработвателна индустрия непроменяемо се твърди, че по предписание изключителният труд не се заплаща. Така ли е? Колко продължаваше Вашият работен ден?

Работник: Две години работих в кланиците " Тьонис ". Рядко приключвахме след контрактуваните осем часа. В множеството случаи работехме по 12-13 часа. Вписвахме в допълнение отработените часове, само че най-после това не се отразяваше във фишовете за заплатата.

Дъждовни води: А какви бяха изискванията на труд?

Работник: Беше доста студено и влажно, лентите на конвейера се движеха доста бързо. В общото ни жилище нощем чувах сътрудниците да плачат - от мощните болки и подутите ръце. Но се окуражавахме взаимно. Казвахме си: хвани се.

Един мой другар непрекъснато ме молеше да го взема с мен - искаше безусловно да работи в Германия. Казах му да си събере пари, с цел да може при нужда да си плати билета за връщане. Това се оказа много добър съвет, тъй като единствено след един ден в " Тьонис " той не устоя и се върна назад в Румъния.
Дъждовни води: Имаше ли в предприятието постоянни инспекции?
Работник: Когато имаше инспекция, забавяха скоростта на конвейера и работата ни ставаше по-лека. Но се знаеше авансово по кое време ще има инспекция. Защо не ги правеха изненадващо? Само следователно контрольорите биха могли да видят какво е същинското състояние.

Дъждовни води: А подготвяха ли ви по някакъв метод за тези инспекции?

Работник: Подсказваха ни да не си отваряме устата. Под мотото: „ Като пристигна инспекцията, казвайте, че не говорите немски “.

Дъждовни води: Имаше ли някакъв напън от страна на компанията?

Работник: Да. Особено зле ставаше, когато се разболявахме - шефовете ни крещяха да не си и помисляме да им носим болнични листове. Точно след един подобен случай напуснах. Бях се простудил тежко, което постоянно се случваше, защото работехме все на студено. Развикаха ми се и тогава си споделих: стига толкоз, махам се.

Дъждовни води: Вашите директни началници германци ли бяха или източноевропейци?

Работник: Големият началник беше немец, само че директният шеф на конвейера беше румънец. Трябваше да превежда, защото множеството служащи не говореха немски. Всички директни началници имаха за задача да се грижат за това служащите да не отсъстват по болест.

Дъждовни води: А какви бяха изискванията в жилищата, в които бяхте настанени?

Работник: Някои от жилищата, в които съм живял, бяха доста чисти, само че имаше и изключения. И постоянно беше доста тясно - били сме по 10,12 или даже 14 души в едно жилище. Месечният наем беше 200 евро на човек. Сградите принадлежаха на фирмите-подизпълнители. Един румънски подизпълнител да вземем за пример беше купил цялата постройка и даваше жилищата чартърен на служащите. Но не е човешко да натикаш толкоз доста хора в едно жилище.

Дъждовни води: Според Вас, подизпълнителите ли са главният проблем?

Работник: Да. Мой другар е назначен в немска компания и няма никакви проблеми. Не се опасява, когато отива на работа. Никой не го ругае, никой не го наскърбява.

Дъждовни води: Поддържате ли връзка с Ваши някогашни сътрудници, които още работят за " Тьонис "?

Работник: Да, с двама сътрудници, които в този момент са под карантина. Казват, че им носят задоволително храна и вода. Но са доста уплашени и обезпокоени, тъй като въобще не знаят какво ги чака оттук насетне.

Самоличността на румънския служащ е известна на Дъждовни води, само че той не желае името му да бъде споменавано. Междувременно е почнал работа в друго немско дружество, където се усеща доста добре.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР