Кризата, която избухна преди година между Катар и неговите съседи,

...
Кризата, която избухна преди година между Катар и неговите съседи,
Коментари Харесай

Година след началото на катарската криза, Заливът е все по-нестабилен

Кризата, която избухна преди година сред Катар и неговите съседи, предвождани от Саудитска Арабия, докара до появяването на нов раздробен и неустойчив Залив. Тя също по този начин промени обичайните съюзи в Близкия изток, считат анализатори.

На 5 юни 2017 година Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн (три страни от Залива), паралелно с Египет, внезапно скъсаха всички връзки с Катар. Те го упрекнаха - въпреки и Доха да отхвърля - че " поддържа тероризма " и го укориха, че се сближава с шиитски Иран, главния районен противник на Рияд.

Този изключително ядовит спор сложи под въпрос самото битие на Съвета за съдействие в Залива, където от 1981 година членуват богатите на нефт арабски монархии в района. Влошаването на връзките сред неговите членки способства за появяването на нова дипломатическа ос сред Катар, Турция и Иран.

" Не мисля, че е пресилено да се каже, че сега се появяват нови властови центрове в Близкия изток ", изясни за Агенция Франс Прес Дейвид Робъртс, учител в Кралския лицей в Лондон.

Неколкократно ОАЕ и Катар си насочиха обвинявания във въздушни произшествия и съгласно френския в. " Монд " Рияд даже е заплашил с военни дейности, в случай че Доха се снабди с модерната съветска система за противовъздушна защита С-400. На хоризонта не се задава никакво решение и специалистите са единомислещи, че последствията ще бъдат дълбоки и трайни.

" Що се отнася до въздействието върху районното единение на Арабския залив, тази рецесия може да провокира същите разтърсвания, каквито породи нахлуването в Кувейт на (бившия иракски президент)

Саддам Хюсеин през `90-те ",

счита Кристиан Улрихсен, специалист от университета " Райс " в Съединени американски щати. " Трудно е да си представим по какъв начин ще се възвърне Арабският залив ", добави той.

Единствената сухопътна граница на Катар - малко емирство, богато на природен газ и с огромни упоритости - бе затворена, националният му авиопревозвач получи възбрана да употребява въздушното пространство на прилежащите страни, а жителите му бяха експулсирани от страните, наложили му протест.

Четирите противникови страни връчиха на Катар лист с 13 претенции, измежду които закриване на сателитната телевизия " Ал Джазира ", евакуиране на турските войски от територията му и ограничение на съдействието с Иран, с който дели най-голямото газово находище в света. Доха не извърши нито едно от тях и упрекна на собствен ред квартета, че пробва да я сложи " под настойчивост ".

От началото на рецесията Саудитска Арабия, водач на арабските монархии от Залива, и нейните съдружници пробват да накарат Катар да клекне. Връзките на Доха с " Мюсюлмански братя " и ислямисткото палестинско придвижване " Хамас " са бодил в очите на Рияд и Абу Даби.

Катар устоява на натиска, само че икономическата цена, която заплаща, е висока даже за богата като него страна. " Няма спечелили и изгубили ", сподели изрично Улрихсен.

" Катарците демонстрираха неотстъпчивост и огромен прагматизъм.

Те се нагодиха бързо към новата реалност, като приложиха търговки и логистични похвати, които понижиха, само че не отстраниха цената на рецесията ", изясни той. Съединените щати, разполагащи с голяма военна база в Катар, и Кувейт не икономисаха старания за намиране на решение.

Заместник-министърът на външните работи на Кувейт Халед ал Джаралах съобщи на 30 май пред Агенция Франс Прес, че са подхванати дейности: " последните хрумвания ще бъдат показани на среща на върха сред страните от Залива и Съединени американски щати през септември, която ще бъде мотив за слагане на завършек на тази рецесия ", сподели той.

Американският президент Доналд Тръмп в началото сякаш зае страната на саудитците, само че след това назова емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, " другар " и " благородник ". Той съобщи, че работи за " единството " на страните от Залива.

За външния свят рецесията може да наподобява като объркващ спор сред дребна група богати страни от Залива, само че смисъла ѝ е голямо. Дълбокото съревнование сред Катар и ОАЕ имаше влияние върху Африканския рог, където двете страни пробват да усилят въздействието си.

Няколко западни страни, в това число Съединени американски щати и Франция, се възползваха от желанието на Катар да излезе от изолацията си, с цел да завоюват доходоносни контракти за продажба на оръжия. Сегашният спор може да повлияе даже на Световното състезание по футбол в Катар през 2022 година в миг, когато съперниците на Доха мечтаят да й нанесат проваляне.

Национализмът също регистрира напредък в Залива с непрестанните борби в медиите и обществените мрежи. " Кризата бе мотив за катарците да показват пламенния си национализъм ", сподели Робъртс. Но тя " разруши връзките на доверие " и " провокира злост " сред съседите, която ще отнеме " години, даже едно потомство, с цел да бъде преодоляна ", заключи Улрихсен. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР