Кристалина Георгиева получава подкрепата на Франция при определянето на следващия

...
Кристалина Георгиева получава подкрепата на Франция при определянето на следващия
Коментари Харесай

Франция подкрепя Кристалина Георгиева за шеф на МВФ, твърди "Блумбърг"

Кристалина Георгиева получава поддръжката на Франция при определянето на идващия претендент за ръководещ шеф на Международния валутен фонд, заяви " Блумбърг ".

Според " Файненшъл таймс " тя е останала и измежду последните трима в ограничавания лист, от който Европейският съюз избира кого да издигне за към този момент освободеното от Кристин Лагард място. Останалите двама са шефът на централната банка на Финланидя и някогашен еврокомисар Оли Рен и холандецът и някогашен ръководител на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Французойката е претендент да оглави Европейската централна банка тази есен и по традиция постът в МВФ постоянно е отивал при европеец. Американец постоянно е водил Световната банка, само че Съединени американски щати управляват най-големия пакет от права на гласоподаване във фонда, заради което идващият му началник би трябвало да е допустим за Вашингтон.

Финансовият министър Дейвид Мнучин сподели на 18 юли, че не държи доста на този принцип. " Независимо каква е историческата традиция, в никакъв случай не сме премали за даденост, че човек от Съединени американски щати ще оглавява СБ и не одобряваме за безспорна даденост, че европеец ще е отпред на МВФ. Имайки поради това, ние оценяваме поддръжката за Дейвд Малпас и явно ще работим с всички наши сътрудници да открием най-подходящия за поста. "

През април Малпас бе повдигнат за президент на Световната банка (Георгиева е втора след него в йерархията на институцията - бел. ред.) и получи единомислещата поддръжка на Европейски Съюз и разрастващите се стопански системи. След това се разясняваше, че Европа не е оспорвала правилото, с цел да получи в отговор американско утвърждение за собствен човек отпред на МВФ.

Подборът на европейския претендент се координира от френския финансов министър Брюно льо Мер и задачата е до края на юли изборът да е изработен, с цел да стартира МВФ разискването на новия си началник от 6 септември и да го дефинира до октомври. Сред претендентите са още испанският министър на стопанската система Надя Калвино и португалският финансов министър Марио Сентено.

Няколко източника на " Блумбърг " споделят, че Кристалина Георгиева наподобява има поддръжката на Париж. И " Файненшъл таймс " оповестява това, само че с конкретизиране, че одобряването ѝ в МВФ ще изисква пренаписване на разпоредбите, които не позволяват да се кандидатира водач над 65 години, а тя е над този предел. Лондонското издание добавя, че Рен и Дейселблум се употребяват от поддръжката на северните страни в Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР